От х:

Днес в x:

ЕК: Бедността в ЕС се е увеличила

Европейската комисия представи в последния си докладот тримесечния преглед на трудовата заетост и социалното положение неразрешените предизвикателства в тази сфера, въпреки признаците на плахо възстановяване през периода.

ЕК отчита, че бедността в ЕС се е увеличила от 2007 насам, пояснявайки, че доходите на домакинствата намаляват и в момента 24,2 % от населението на ЕС са изложени на риск от бедност или социално изключване. Децата са особено засегнати, тъй като безработицата и домакинства, в които всички са безработни, са се увеличили наред с бедността сред работещите, пояснява Комисията.

В прегледа се подчертава, че младежката безработица е достигнала безпрецедентни нива - средно 23 % за ЕС като цяло и 63 % в Гърция.

Дългосрочната безработица се увеличи в повечето държави членки и достигна рекордни нива в Съюза като цяло. Структурната безработица и несъответствията между предлагането и търсенето както от гледна точка на качеството, така и на количеството на труда растат, отбелязват от Комисията.

Според доклада  „закриването на работни места съвпадна с появата на повече несигурни работни места - работните места на непълно работно време, особено по принуда, са се увеличили независимо от това, че делът на временните договори в ЕС е намалял, тъй като те са поели основния удар от свиването".

Слабото икономическо възстановяване в Европейския съюз постепенно започва да набира скорост, но различията между отделните страни, особено в рамките на еврозоната, се запазват. Трудовият пазар и социалните условия остават критични и за постигането на приобщаващ растеж ще са необходими нови стратегически инвестиции и структурни реформи, смятат от комисията.

Комисията обърна внимание на тези различия в своя пакет за заетостта от април 2012 г. чрез специфичните за всяка страна препоръки за разрешаване на проблема със сегментираните пазари на труда, насърчаване на благоприятни за заетостта данъчни реформи, осигуряване на по-голяма ефективност на службите по заетостта и приспособяване на образованието и обучението с цел отразяване на нуждите на работодателите.

Тя създаде и схемата гаранция за младежта, както и екипи, които да помогнат на страните членки да пренасочат средства от структурните фондове на ЕС към мерки за борба с младежката безработица и улесняване на свободното движение на работници, като например реформа на мрежата за намиране на работа EURES.

В допълнение на тези мерки ще бъде развито социалното измерение на икономическия и паричен съюз (ИПС) чрез по-добър контрол и оценка на потенциалните неравновесия в трудовата и социалната сфера - предмет на съобщение на Комисията, прието на 2 октомври.

Няма място за задоволство: твърде много хора са жертва на тежките социални последици от кризата, поради което трябва да засилим социалните инвестиции и да подкрепяме създаването на работни места. Устойчивото възстановяване изисква допълнителен напредък в реформирането на икономическия и паричен съюз, включително като се обръща по-голямо внимание на заетостта и социалните проблеми и чрез по-тясна координация на политиките за заетост и социалните политики", каза Комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.

По думите му „трябва да можем да откриваме и да се справяме още на ранен етап с основните предизвикателства в областта на заетостта и социалните въпроси, вместо да позволяваме неравенствата в Европа да се задълбочават".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини