От х:

Днес в x:

САЩ в „шътдаун" - последни мерки

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу обяви, че се използват последните инструменти, за да не се достигне таванът на дълга, предаде Ройтерс.

В писмо до конгресмените Лу заявява, че финансовото министерство е замразило някои повторни вложения. Лу посочи, че е започнал да използва последните три налични счетоводни инструмента, за да осигури още място за вземане на заеми за плащане на сметките на страната.

Той предупреди, че тези мерки ще помогнат, за да не се достигне таванът на дълга от 16.7 трилиона долара, но на 17 октомври правителството ще остане само с 30 милиарда долара, за да плати задълженията на държавата.

По думите му това няма да бъде достатъчно САЩ да изпълнят задълженията си.

Междувременно долната камара на Конгреса на САЩ (Камарата на представителите) се провали в опита си да събере нужните две трети от гласовете да прокара три законопроекта за подновяване финансирането на редица правителствени служби, отбелязват световни агенции.

Във вторник голяма част от държавните учреждения в САЩ бяха затворени изцяло или частично заради липса на споразумение за новия бюджет. Контролираният от демократите Сенат нееднократно отклони предложенията на намиращата се в ръцете на републиканците Камара на представителите за бюджет, който отменя или видоизменя ключова здравната реформа на президента на САЩ „Обамакеър" от 2010 година.

Трите законопроекта - за финансиране на ветераните, националните паркове и окръг Колумбия - бяха изготвени, за да притиснат демократите в Сената да разрешат проблема с липсата на средства.

Провалът с прокарването на трите законопроекта доведе до допълнителна несигурност около разрешаването на проблема.

По въпроса за финансирането на ветераните гласуваха 264 срещу 164, за окръг Колумбия гласуваха 265 срещу 163 и за националните паркове и музеи гласуваха 252 срещу 176. Те не бяха приети заради нужните две трети от гласовете.

Вотът беше като капан за демократите. Републиканците в долната камара решиха на среща при затворени врата да се опитат да финансират правителството чрез отделни решения.

По-рано американският президент Барак Обама обвини републиканците, че водят идеологически кръстоносен поход, който е довел до частичното спиране на работата на администрацията на САЩ

От 1 октомври САЩ се намират в „шътдаун" - изключване на правителството. До ситуацията се стигна след като републиканците и демократите не можаха да се договорят за бюджета за новата финансова година, която започва на 1 октомври.

Ситуацията струва id=mce_marker2,5 млн. на час, $300 млн. на ден и id=mce_marker,6 млрд. на седмица, съобщи телевизия Ен Би Си.

Затваряне на всички държавни музеи, национални паркове и зоологически градини, прекратяване работата на паспортните служби в страната както и издаването на разрешителни за огнестрелни оръжия са само част от начините, по които американците ще усетят частичното спиране на държавния апарат. Около 800 хиляди от близо 2 млн. служители ще бъдат засегнати.

През 1996 година в резултат на битка за бюджета между Бил Клинтън и републиканците за последен път държавата изпадна в неплатежоспособност.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини