От х:

Днес в x:

Държавният дълг се сви с 382 млн. евро през август

Държавният ни дълг намалява с приблизително 382.6 млн. евро през август, до 6.525 млрд. евро, се казва в доклад на Министерство на финансите. От тази сума, вътрешните задължения са за 2.817 млрд. евро, а външните – за 3.708 млрд. евро.
Понижението спрямо предходния месец се дължи преди всичко на извършените през месеца плащания по настъпилите в падеж шест месечни съкровищни бонове, емитирани на вътрешния пазар, коментират от ведомството.

В края на отчетния период делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт възлиза на 16%. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 9.1%, а на вътрешния държавен дълг – 6.9% от БВП.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 43.2%, а външните от 56.8%. Във валутната структура на дълга през август води еврото, с дял от 55.1%, следвано от левове с 29.9%, щатски долари с 13.5% и други валути с 1.5%.

Извършените плащания по държавния дълг през август възлизат на 821.3 млн. лева. По отношение на валутната композиция на плащанията от началото на годината, най-съществен е делът на плащанията, деноминирани в евро – 60.6%, следван от 34.8% на тези в лева и 4.2% в щатски долари.

Държавногарантираният дълг през месец август достига до 442.4 млн. евро. В номинално изражение държавногарантираният дълг бележи намаление приблизително с 5.1 млн. евро, в сравнение с нивото, регистрирано в края на предходния месец, което е резултат основно от извършените през месеца погашения по външните държавногарантирани заеми.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини