От х:

Днес в x:

Алън Парсънс: Чувствам се като Майкъл Джeксън тук

"Чувствам се като Майкъл Джексън. Никога не съм бил посрещан от толкова много фотографи и оператори. Благодаря!", каза музикантът Алън Парсънс след пристигането си в София.

Тази вечер в Зала 1 на НДК с The Alan Parsons Project ще изпълнят някои от най-големите си хитове като "Eye In The Sky", "Time", "Games People Play". Шоу, което, както и самият той призна, чака с голямо нетърпение. Преди това Парсънс остави отпечатъци от ръцете си в "Залата на славата на НДК", редом до тези на актьора и режисьор Антонио Бандерас, виолиста Юрий Башмет, композитора Гиа Канчели и диригента Емил Табаков.

Церемонията в родната ни зала на славата бе предшествана от кратка пресконференция, а след като Парсънс "залепи" ръце в гипса, раздаде автографи и се снима с дошлите да го видят отблизо почитатели. Имаше и кратък момент на размяна на ролите и вместо медиите да отправят първите си въпроси към музиканта, той побърза да зададе своя: "Как вие сте се докоснали до моята музика?", логичен въпрос, имайки предвид факта, че до края на 70-те години България е в почти пълна музикална изолация от Запада.

Парсънс, който е продуцент и звукоинженер на The Beatles и Pink Floyd, каза, че се надява преди концерта си утре да успее да се разходи и види поне малка част от българската столица. Концертът му в София се организира от "Жокер Медия". Преди шоуто, тази вечер в столичния бар RockIt ще има специална вечер на Парсънс, където той ще се срещне с фенове и ще раздаде автографи.

Идването на британския музикален продуцент, инженер и композитор у нас ще отбележи и една годишнина, а именно – 40 години от издаването на един от най-добрите албуми в историята на музиката – легендарният "The Dark Side Of The Moon" на Pink Floyd. Парсънс е копродуцент и своеобразен звуков визионер на плочата, която променя историята на популярната музика и на звукозаписа изобщо. С работата за "The Dark Side of the Moon" е свързана и първата му номинация за наградата "Грами".

Интересен е фактът, че по времето, когато работи за The Abbey Road Studios в британската столица, Парсънс експериментира с различни техники, използването на куадрофоничен звук и на синтезаторни ефекти. Работил е по плочата Abbey Road на The Beatles и по записи, влезли в последния албум на легендарната четворка "Let It Be". Подробности за съвместните проекти с музиканти от световната сцена, сред които и Пол Маккартни, обаче Парсънс посъветва просто: "Да прочетем книгата му".

Рок групата Alan Parsons Live Project е основана от Ерик Улфсън и Алън Парсънс, най-активните им години са между 1975 и 1990. Двамата се срещат през 1974 година. Утре на сцената на НДК ще слушаме Алън Парсънс и Пол Джоузеф Олсън, по-известен като Пи Джей Олсън, заедно с Алистър Грийн (китара и вокал), Дани Томсън (барабани), Гай Ерез(бас), Мани Фокаразо (клавишни) и Тод Купър (саксофон). За най-големите почитатели на музиката им, групата носят "няколко" бройки от последния им лайв албум.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини