От х:

Днес в x:

Под патронажа на Кадир Исов: Форум “100 г. от разорението на тракийските българи”

Изпълняващият длъжността областен управител на Хасково Кадир Исов

Научна конференция на тема „100 години от разоряването и прогонването на българското население от Тракия и настаняване на бежанците в Хасковския регион” ще се проведе в понеделник в областната управа, съобщиха от администрацията. Форумът е част от честванията по повод 100-годишнината от Балканската война и се провежда под патронажа на изпълняващия длъжността губернатор на област Хасково Кадир Исов. Организатори са Тракийският научен институт, Тракийското дружество „Г. Сапунаров”, читалище „Заря” и историческо дружество „Клокотница”.

Участие в конференцията ще вземат проф. Светозар Елдъров от Института по балканистика при БАН, д-р Ваня Стоянова от Тракийския научен институт, Стоян Райчевски, историците от нашия регион д-р Красимира Узунова, ст. н.с. д-р Георги Граматиков, д-р Стефан Димитров и други изследователи.

На 23 септември във фоайето на Областната администрация ще бъде подредена и фотоизложба с 15 документални снимки по темата. В 18.30 ч. на същия ден в НЧ „Заря 1858“ ще бъде открита гостуваща изложба „От киноцентъра до музейната витрина“, която включва реквизит и снимки от създаването на филма „Капитан Петко войвода“. В 19 ч. пред читалището концерт ще изнесе ансамбъл „Китна Тракия“.

На 24 и 25 септември проявите ще продължат с кръгли маси в четири общински центъра. На тях историците ще представят в по-съкратен вариант научните си разработки и ще дискутират с гражданите. Това ще стане в Ивайловград на 24 септември от 10.30 ч. в НЧ „Пробуда“, а в 16 ч. на същия ден историците ще разговарят с жителите на Маджарово в заседателната зала на Общината. На 25 септември гостуващата кръгла маса ще бъде в Тополовград /от 10.30 ч. в НЧ „Св.св. Кирил и Методий“/ и в Свиленград /от 16 ч. в залата на Общината/.

Средствата за отбелязването на годишнината в областта са отпуснати от държавния бюджет с постановление на Министерски съвет и са в размер на 9 500 лв.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини