От х:

Днес в x:

В САЩ действа нелегална борса за осиновени деца

В САЩ съществува нелегална борса за приемни деца от чужбина, които се предават от семейство на семейство чрез Интернет, пише Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

В тази система са въвлечени стотици деца, включително и десетки, осиновени от Русия. За това свидетелстват данните, събрани по време на журналистическо разследване. То е проведено в САЩ от британската информационна агенция "Ройтерс". В продължение на половин година журналисти от агенцията изучават практиката на т. нар. частно преместване. Открити са били осем специализирани групи в интернет, членовете на които се занимавали с тази практика. Те си разменят обяви, като някои искат да се освободят от детето или да вземат друго. Една от тези групи "Осиновяване от отказали се родители" е била следена задълбочено от репортерите.

Всичко в тези схеми за размяна на деца са участвали 261 деца на възраст между 6 и 14 години. Най-много били децата от Етиопия, следвани от Русия и Китай, но имало деца от Либерия, Хаити, Гватемала, Бразилия, Казахстан, Виетнам. След като били уведомени за дейността на този нелегален пазар за деца, компанията "Яху" отказала да предоставя ресурсите си за тази група. Във Фейсбук явно това не смущава администраторите и групата още действа. Фейсбук мотивира отказа си да предприеме нещо срещу членовете й с "обществения интерес".

Според разследването на Ройтерс предаването на дете от ръка на ръка в Америка е много лесно. Легалното осиновяване се оформя през съда. Съществуват обаче и обиколни пътища, с които се избягва надзорът. Децата могат бързо и лесно да бъдат предавани на други семейства на основание с обичайната договореност - нотариално заверено заявление, че детето се предава под опеката на друг възрастен. Статията най-общо е разделена на пет основни теми: "Мрежа", "Опасности", "Посредници", Провали", "Оцелели".

В раздела за опасностите се цитира случай с педофил, който е взел при себе си момченце, което трябвало да му служи за удоволствие. В раздела "оцелели" се дава за пример малко руско момиче. Тя разказва, че за половин година е сменила три семейства. Редовно е била обект на сексуални посегателства, включително и от психотерапевт, както и от един от приемните "братя". Тогава тя е била на 13, сега е на 27. "Тя е примерно една от 250-те хиляди чуждестранни деца, които са внесени в тази страна по пътя на осиновяването от края на 90-те години. Съдбата им в САЩ никога системно не е била проследявана", се казва в заключение в проучването на "Ройтерс".


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини