От х:

Днес в x:

Атентатът срещу Доган: поръчка или солова акция?

Знаковият процес за атентата срещу Ахмед Доган ще тръгне на 24 септември. Това реши вчера Софийският градски съд след кратко заседание, продължило около половин час. Причината е, че почетният лидер на ДПС не се яви на делото, а присъствието му на първото заседание е задължително - жертвата на неуспелия атентат може да поиска да стане частен обвинител на нападателя си Октай Енимехмедов.
Призовката за насрочения вчера процес е била връчена на охраната на Доган, стана ясно от думите на съдия Пенка Велинова. Сега съдът ще прати писмо на политика, в което ще го уведоми за новата дата. През септември той ще може лично да обясни защо не е бил в Съдебната палата вчера. Крайната мярка е Доган да бъде доведен принудително на делото.
Нападателят Октай Енимехмедов бе докаран в съда под плътен полицейски кордон. От 19 януари2013 г., когато насочи пистолет срещу Доган, той е в ареста.

 Българската история помни не един и два политически атентата, но подобен няма. Той се случи пред очите на хиляди хора. В ХХ1 век, в страна член на Европейския съюз.

На 19 януари2013 г., слава Богу, един политически лидер избегна смъртта. Но покушението събуди много въпроси. Някои от тях тепърва ще търсят своето обяснение в съда, други може и да останат без отговор.

Пистолетът засече три пъти

На официална конференция на ДПС в НДК, излъчвана директно в ефир, пред стотици делегати (и хиляди телевизионни зрители) един млад мъж на25 г. безпрепятствено се качи на трибуната и стреля. Три пъти пистолетът засече, а в суматохата на първите секунди надали някой осъзна, че е направен опит за публичен разстрел на лидера на ДПС Ахмед Доган, докато той четеше доклада си. Нататък събитията са известни - атентаторът Октай Енимехмедов бе нападнат от делегати, ритан и бит, а по-късно изведен от охрана на НСО и арестуван.

Основният въпрос обаче бе: има ли Октай съучастници, или е действал сам? По своя инициатива ли се е озовал на трибуната в опит да убие Доган, или е изпълнявал нечия поръчка? Какви са мотивите на младия мъж? И не на последно място - можеше ли Октай наистина да убие Доган с газов пистолет, опрян в главата, или е искал само да го сплаши?

На пръв поглед някои от въпросите получиха вече своя отговор. Енимехмедов се кълне, че решението за стрелбата взел сам и нямал съучастници. Твърди, че  не бил доволен от политиката на ДПС през последните години и това го подтикнало към крайното решение. В обясненията си за търсения резултат обаче атентаторът се обърка - първо каза, че искал само да сплаши Доган, но после обяви, че единственото, за което съжалявал, е, че пистолетът му засякъл.

Противоречиви оценки

С лаконичните си обяснения пред съдиите, които решаваха дали да го оставят в ареста, нападателят успя да спечели симпатии и бяха подети инициативи в негова защита. В подписка до главния прокурор Сотир Цацаров те поискаха да тръгне дело срещу делегатите, които биха Октай. Дело има и то е срещу неизвестен извършител.

Преди парламентарните избори пък инициативен комитет в Бургас го издигна за независим депутат. Идеята бе на негови съседи в бургаския квартал „Славейков“, но подписите за кандидатурата му се оказаха недостатъчни. Иначе по закон като кандидат-депутат Енимехмедов щеше да получи имунитет и да излезе от ареста.

Политическите възгледи на Октай обаче нямат място в съда. Там ще се решава казусът около неосъществения атентат срещу Доган. С делото се заема състав на Софийския градски съд с председател Пенка Велинова. По списък предстои магистратите да разпитат 38 души. Сред тях са самият Ахмед Доган, уволненият бивш шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, настоящият лидер на ДПС Лютви Местан и членове на ръководството на партията. Ако пожелае, Доган има право да стане частен обвинител. 
Вчера обаче никой не дойде да го представлява в съда и това подразни съдия Велинова.

Странната роля на Кокинов 

В първите дни на разследването на атентата прокуратурата демонстрира груб непрофесионализъм и преведе атентата като закана за убийство според Наказателния кодекс. Ще рече - Октай едва ли не си е играел игрички, като почти опря дулото на пистолета до слепоочието на Доган.

Странно поведение демонстрира тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов (вече уволнен заради друг скандал). Веднага след нападението Кокинов лично дойде в НДК, разговаря с атентатора и разкри: Енимехмедов му признал, че искал да убие Доган. Смайващо няколко дни по-късно Кокинов тръгна да се отмята от изявлението, а подчинените му прокурори спретнаха обвинение за закана за убийство плюс хулиганство.

Позорът на държавното обвинение стана пълен, след като журналистът Сашо Диков излъчи в телевизионния ефир нагледен експеримент, който показа, че отблизо газовият пистолет може и да убива.

Тогава чак прокуратурата се поправи. Последно прокуратурата обвини Енимехмедов в опит за умишлено убийство, който се наказва с до 20 години затвор. Второто обвинение е за хулиганство с особена дързост и цинизъм, и непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред.

Равносметката дотук е, че газовият пистолет е бил зареден с три патрона - два сигнално-звукови и един с „технически пипер“, а пълнител не бе открит. Първоначалното заключение на експертите бе, че с този пистолет и тези патрони Енимехмедов не би могъл да застреля Доган. Повторна експертиза обаче доказа, че газово оръжие може да убие човек, ако бъде насочено близко до слепоочието. Изисквана е и специална справка дали стрелби с газово оръжие са завършвали със смърт. Оказало се е, че има няколко такива случая.

Виновен ли е Октай? Какво наказание заслужава? Ще каже съдът. По принцип вкарването в затвора трябва да предпази останалите от извършване на престъпления и (ако може!) да поправи осъдения. Дотук Октай Енимехмедов нито веднъж не се разкая. Обратното - настоява, че стореното от него на 19 януари е било правилно.

Ще носят ли отговорност биячите?

 След атентата тръгна и паралелно дело за побоя над Октай под надзора на столичната районна прокуратура. Но разследващите още не могат да разпознаят по видеозаписите кои делегати от конференцията на ДПС са участвали в мелето. Досъдебното производство продължава да е срещу „неизвестен извършител“.

Записи от камери има много и те отдавна са получени в районна прокуратура. Съдействие оказаха и телевизиите, които бяха в НДК. Сега наблюдаващият прокурор е поискал от МВР да извърши официална идентификация на лицата по списък.

Нападателят се подготвял няколко дни

Няколко дни преди да опре газов пистолет в главата на Ахмед Доган нападателят е обмислял действията си. Първо се снабдил с фалшив бадж на младежката организация на ДПС. Датата на конференцията била сгрешена - 17 ноември. Ден преди опита за убийство Октай отишъл в оръжеен магазин на столичния бул. „Евлоги Георгиев“ близо до Университета по архитектура, строителство и геодезия, където учи. Решил да си купи газов пистолет „Екол“, модел „Волга“,9 ммкалибър. Снабдява се и с патрони - едните сигнално-звукови, а другите - предназначени за самозащита от животни.

Продавачите в оръжейния магазин услужливо му обясняват как да борави с пистолета. На 19 януари сутринта пред зала 3 на НДК прави опит да се регистрира като делегат, но му отказват. Той решава да изчака началото на конференцията и да влезе по-късно. Малко след 12 ч. на обед нападателят крие оръжието в дрехите си, слага бажда на врата и влиза. Залата е пълна с делегати и журналисти, но никой не му обръща внимание, докато не се качва на подиума до Ахмед Доган, който чете доклада си от трибуната. Зарежда пистолета и стреля, но оръжието засича. Октай отскача назад и прави втори опит, но Доган успява да отклони дулото от слепоочието си и заляга. След третия неуспешен опит да стреля, при който пистолетът отново засича, Октай е повален от няколко делегати, които настървено започват да го удрят и ритат в главата и тялото. Намесва се и охрана от НСО, която го извежда от НДК и го предава на полицията. Спешна помощ преглежда лидера на ДПС, който е в шок, но не е наранен. Преглед е направен и на Енимехмедов, който е с разкървавено лице и синини от ударите по тялото, но не е пострадал тежко. С няколко часа закъснение Доган се връща в залата и в доклада си обявява намерението да се оттегли от ръководството на партията. 

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини