От х:

Днес в x:

Печелим малко, харчим в чужбина. Преглед на печата

Според челото на "Стандарт" колкото и малко пари да получават българите, те предпочитат да ги харчат в чужбина, а не у нас. Над 130 млн. лв. загуби икономиката ни за последните два месеца, защото точно толкова прахосахме за почивки и пазаруване предимно в Гърция, Германия, Италия и Франция. Парите са платени с банкови карти Visa. Харченето ни в чужбина отбелязва скок с 23 на сто спрямо същия период на миналата година.

"Препълване е най-вероятната причина за взрива в китайския ресторант в центъра на София", коментира пред "Телеграф" Ангел Ангелов, шеф на Агенцията за метрологичен и технически надзор. Ако се окаже така, вече няма да става дума просто за глоба от наша страна, а за евентуална наказателна отговорност. Разчитаме на това, че полицията, за разлика от нас, не работи само с технически данни, а има достъп и до допълнителна информация, чрез която може да стигне до мястото, на което е напълнена бутилката, както и да разбере кога се е случило това", споделя Ангелов. В момента държавната агенция налага триста глоби годишно за газови бутилки бомби. Санкциите са от порядъка на 2500 лв. и повече.

3 000 000 газови бутилки цъкат като бомби, допълва "Преса". Хиляди българи се топлят или готвят на пропан-бутан и понасят търпеливо целия ритуал по пълненето на бутилките, защото на газ всичко става по-бързо - и готвенето, и топлината в дома.

"През октомври ще обявим един много атрактивен конкурс - за първата градска скулптура от поредицата "известни и обичани българи по бул. "Витошка". Първи ще бъдат Алеко Константинов и легендата Калоянчев в образа на Бай Ганьо. Те ще станат част от колорита на емблематичния булевард още през май 2014 г.", анонсира пред "Преса" архитектът на София Петър Диков.

"Таксата за повторно включване на ток е незаконна и ненормална, няма икономическа логика", коментира в интервю за "24 часа" Явор Куюмджиев, зам.-председател на комисията по енергетика в парламента. "Няма никакъв смисъл да се плаща за отключване на табло и за движението на една ръчичка за щракване на бутона. След като в самия закон за енергетиката е записано, че доставчикът е задължен да доставя електроенергия след отпадане на условията за прекъсванията й. Тоест в момента, в който клиентът е платил, трябва да бъде включен на секундата, без никакви такси", смята Куюмджиев. Той е категоричен, че клиентите трябва да са информиране, преди да им се спира захранването. Промените, които експертът предлага предвиждат ерепетата да се задължат да дават информация за качеството на услугите.

Абсурд е Комисията за защита на потребителите да не желае да огласи некоректните банки, заявява в интервю за "Сега" финансистът Васил Кендов. Необходимо е България да има закон за несъстоятелността на физическите лица. "Сега, когато теглите кредит и изпаднете в забава, банката се опитва да стопира всички приходи към вас, да ви вземе всеки лев доход, като ви остави минимума по закон.

Банката ви е взела жилището, колата и ви оставя да оцелявате с 200 лева месечно. Можете ли да живеете с 200 лв. в София? Трябва да започнете да крадете, да се захванете с черна търговия. Или минавате в сивата икономика - криете доходи, за да не ги прибира банката. И какво се получава: за да надхитрите банката, лъжете и държавата - щом криете доходи, криете също данъци и осигуровки. Ето ви още една причина да има ясен регламент за личния фалит", аргументира се Кендов.

Близо половин тон негодна храна е бракувана по Черноморието, алармира в интервю за "Новинар" Етери Затикашвили, главен инспектор в Българска агенция по безопасност на храните. Най-много е делът на некачествената риба - 287 килограма, следват 71 килограма месо и месни продукти. Направени са над 1600 проверки на временни и сезонни заведения. От тях 126 са инспекциите в големи хотелски комплекси. И 236 са направени на обекти по пясъка, както и на разносвачите на амбулантни стоки, уточнява Затикашвили.

По думите й тази година е по-различна, тъй като до този момент нямам никакви сигнали и оплаквания от храната или пък от условията в летните лагери. "Също така, слава Богу, досега нямаме регистрирани взривове от хранителни заболявания в нито една от болниците по крайбрежието", изтъква експертът.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини