От х:

Днес в x:

Плевнелиев: Исках сблъсък на аргументи, не на автобуси. Преглед на печата

Вестниците в понеделник цитират коментарите на президента Роден Плевнелиев по ветото върху бюджета и ситуацията в страната.

„Мрачна перспектива за България предрече президентът Росен Плевнелиев в интервю пред БНР. Той е притеснен от липсата на консенсус между партии и институции у нас по проектите за развитие на икономиката, електронното правителство, борбата с корупцията и демокрацията. "В един момент дори ще завиждаме и на една Албания", опасява се държавният глава. Като контрапункт на политическата конфронтация у нас той даде пример с последните избори в Албания, където победеният стиснал ръката на победилия и му пожелал успех. 
По думите му ситуацията в страната е уникална заради ниското доверие на гражданите в политиците и институциите и многократно посочи, че протяга ръка към управляващите за съвместни действия по постигането на важните за държавата приоритети. Плевнелиев бил абсолютно игнориран от промените в сектора за сигурност, оплака се той. За готвените промени в закона за МВР научавал от медиите..." - в. „Труд".

„Дебатът по бюджета не се е състоял и аргументите така и не са се чули и след гласуването на ветото в парламента, смята президентът Росен Плевнелиев.
Той напомни, че налагането на вето е негово конституционно право и че според него актуализацията е трябвало да се случи през есента.
„Моето вето беше шанс, подадена ръка, за да могат да се чуят аргументи за какво ще се харчат тези пари. Моето вето беше именно за това, да се сблъскат не автобусите, а аргументите", каза Росен Плевнелиев.
Той отново каза, че подкрепя социалния пакет и плащането към бизнеса, които са заложени в актуализацията, но попита защо те не са сложени в съответните министерства и да се знае, дали няма да бъдат дадени на трима - четирима, които „по принцип са на минус". Според него трябва да се следва логиката всяко министерство да знае колко пари ще получи и бюджетът да е разпределен по пера...
По повод критиките, че не е присъствал в залата по време на третото четене в парламента, Росен Плевнелиев коментира, че такава традиция няма.
„Традицията повелява, че президентът в писмена форма излага своите аргументи, а дебатът, разбира се, се случва в парламента", допълни той.
„Притеснението ми е, че Европа излиза от кризата, а в България тепърва се говори за влизане в рецесия. Решението е пълна мобилизация. Трябва всеки ден да се надгражда и да се работи за ефективност и резултати", обясни Плевнелиев..."  - в. „Стандарт".

„Целта на ветото върху актуализацията на бюджета за тази година беше да се сблъскат не автобусите, а аргументите" - това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за държавното радио.
В обширния разговор държавният глава на няколко пъти повтори, че е бил подложен на политически и медийни атаки, като даде да се разбере, че ги смята за отговор на поведението си и изразяваните от него позиции. Той подчерта, че ситуацията в страната е уникална заради ниското доверие на гражданите в политиците и институциите и многократно посочи, че протяга ръка към управляващите партии за съвместни действия по постигането на важните за държавата приоритети... 
Според него актуализацията на бюджета би била по-резултатна, ако беше направена по-късно. Той припомни, че обикновено към актуализация се пристъпва през октомври, като така се дава и повече шанс на приходните агенции да постигнат заложените цели. Повтори, че се е надявал на по-амбициозна приходна част на бюджета при промените...
"Заявявам категорично - и догодина ще отида на вечерята- ифтар" -  това декларира президентът, който в последните десет дни беше атакуван от беше атакуван от министри, медии и националистически формации, че е участвал в ритуалната вечеря по случай Рамазан Байрам, че пресцентърът му не е допуснал български журналисти и че по време на разговорите е обсъждал претенции на турската държава към имоти в България.
"Видяхте какво се изписа и какво се изговори по отношение на моето участие във вечерята-ифтар. Това не е вечеря, на която се говори за недвижими имоти. Имаше десетки хора от други държави, които уважиха молбата на главното мюфтийство. Аз отидох да уважа българските мюсюлмани, както уважавам българските евреи и както уважавам българските католици", посочи президентът..." - в. „Дневник".

„В президентството коалиции няма да се правят докато аз съм президент, защото искам да бъда президент обедините, а обединението минава през това, че президентската институция ще помага, но и ще показва грешките", гарантира държавният глава...
"Ние все още не сме посочили категорично безобразията на тоталитарния режим. Национално предателство е да изгониш 300 000 души от родината им. Това безобразие трябва да се разказва и посочва. При моето официално посещение (в  Турция) отидох при такива изселници, за да има кажа, че България стои зад тях и те все още са български граждани. Нашата нация е малка, но глобална. Задължение е на държавния глава да отива, да се вижда с тях, за да знаят, че България стои зад тях", обясни Плевнелиев..."4 - в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и активното партийно строителство на политическата сцена у нас.

„Близо 600 роми от цялата страна учредиха в Пловдив нова политическа партия "Обединение, прогрес и справедливост" (ОПС). Амбицията им е да бъдат парламентарно представени и да се борят за министерски кресла.
"Ние сме в център ляво, а целта ни е да измъкнем ромите от омагьосания кръг - бедност и социална изолация. Отворени сме за диалог с всички партии, които ни подадат ръка, включително с десните", обяви Запрян Христев, кмет на пловдивското село Чалъкови. За председател на ОПС заедно с Христев бе избран и Илия Иванов от Ямбол, който е бил общински съветник от партия "Солидарност" и от ДПС.
"Дойдохме тук да си пробваме късмета", обясни Величка, която пристигна с група съратници от Свиленград и Стара Загора.
Още преди обед роми от цялата страна дойдоха под тепетата с лични автомобили и бусове. "Платих си сам бензина за пътя. Занимавам се със земеделие, но повечето роми у нас живеят зле", допълва Митко от пловдивското с. Бегово.
"Омръзна ни другите партии да идват по избори и да ни лъжат. Няма работа", оплаква се 37-годишният Димитър от пловдивското с. Калековец...
В програмата на партия ще залегне преодоляване на безработицата, получаване на добро образование, жилищно осигуряване и достъпно здравеопазване. "80% от ромите са без осигуривки", обясни Запрян Христев. На последните избори той е бил включен в кандидатдепутатскката листа на БСП за Пловдив-област на 14-о място. "За пълнеж", коментира кметът..." - в. „Труд".

„Сред тях има и бивши членове на „Европейска сигурност и интеграция" (ЕСИ), които още миналата седмица изразиха недоволството си, че в „Коалиция за България" не ги зачитат за коалиционни партньори. 
Сред учредителите са и привърженици на ПП „Солидарност" на Христо Младенов, който само преди три месеца също подписа споразумение за сътрудничество с БСП. Самият Запрян Христев, който е от ЕСИ, бе кандидат-депутат от листата на БСП в Пловдив-област. 
В „Европейска сигурност и интерграция" влизат и две неправителствени организации - Конфедерация на ромите „Европа" и Движение за равноправен обществен модел „Дром".
Според Христев обаче в новата партия няма да членуват само роми, а всякакви хора от 22 области на страната..." - в. „Сега".

„Николай Цонев: Паралелният политически проект на ГЕРБ е срещу Цветанов, не срещу Борисов
Бойко Борисов и Цветанов имат някакви взаимоотношения, които трябва да бъдат решени от други, а не между тях двамата. Това каза Николай Цонев, бивш министър на отбраната пред ТВ7.
„В случая с Цветанов по-скоро не е толкова политическа разправа на сегашните управляващи, колкото на неговия бос с него. Излезе един доклад на Главна прокуратура, за което моите адмирации към главния прокурор, където имаше един раздел, в който се говореше точно за това, че има политически обвинения и се търси начин за политическа разправа с противниците", добави Цонев...
„Прави се паралелен политически проект, а в този паралелен политически проект няма нито една лоша дума за Бойко Борисов. Тоест прави се проект против проекта на Цветанов, тоест ГЕРБ е на Цветанов, а ние новия проект ще го направим". - в. „24 часа".

Вестниците продължават информират и за развитието по случая с пернишката група за поръчкови убийства.

„Специализираната прокуратура е поискала постоянна мярка "задържане под стража" на осемте задържани край Перник в петък. На тях са им повдигнали обвинения за организиране и участие в престъпна група с цел извършване на поръчкови убийства, разпространение на наркотици, лихварство и нелегални залози (черно тото)...
По-късно от прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на 11 души, като трима от тях са в неизвестност и се издирват.
Според събраните до момента доказателства групата е действала от 2004 г. до 16.08.2013 г. на територията на България, в градовете Перник, Радомир и София. Занимавала се е предимно с разпространение на наркотици, както и убийства.
В петък при полицейска операция бяха извадени останките на поне три жертви, за които се предполага, че са убити от групата. Предстои с ДНК експертиза да се установи останките на колко и на кои от убитите са намерени до момента.
Има данни, че жертвите на групата са поне седем. Всички те изчезнали в периода от края на 2005 г. до края на 2008 г. Сред предполагаемите жертви са Атанас Пашин, Красимир Стоянов-Мотореца, Владо Попето, Кръстьо Кръстев-Кръстето, Бойко Славчев, Димитър Гиздов-Гумения и Теодор Неофитов-Ханс.
В началото на 2011 г. бившият директор на столичната полиция Валери Йорданов (настоящ районен кмет в София) обяви, че полицията разследва поръчкови убийства с десетгодишна давност. Подборът на случаите станал след преглеждане на т.нар. "студени досиета" и след постъпване на нови материали." - в. „Дневник".

„Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу 11 участници в организирана престъпна група, създадена с цел убийства и разпространение на наркотици и стенала известна като „Килърите 3", съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
Обвинения са повдигнати на Васил Василев и Милчо Петров, ръководители на групата, както и на Борислав Николов, Димитър Начков, Евгени Миленов, Иван Цветков, Йордан Костадинов, Мартин Николов и издирваните Калоян Томов, Георги Георгиев и Марио Арнаудов, всички участници в групата...
По време на задържането у ръководителя на групата Васил Василев - баща на Васил Арарски - Райко Кръвта и известен като Бай Васо, са открити два бойни пистолета - единият с патрон в цевта, я другият с муфа за заглушител, боеприпаси, бронежилетка, газов пистолет, хладно оръжие. Василев е известен и с това, че в миналото срещу него е извършен неуспешен опит за убийство..." - в. „24 часа".

„Засега срещу заловените няма нито едно обвинение за убийство. Те са задържани като членове на организирана престъпна група, а Васил Станков - и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие... Бандата на "Килърите-3" е разкрита, след като двама от бившите й членове, които в момента лежат в затвора в Бобов дол, са пропели. Това разкриха пред "Стандарт" запознати с разследването. Единият е осъденият на 30 години затвор сериен убиец Станислав Ангелов-Сиси. Другият - познатият като Щирлиц в полицейските среди Николай Николов-Шатката. Той пък е зад решетките за 20 години за убийството на Николай Христов-Хайо през февруари 2008 г...
Освен като човека, натиснал спусъка срещу Хайо, Шатката е подозиран за още 3 убийства на членове на бандата на Райко Кръвта и на наркодилъри в Перник..."  - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини