От х:

Днес в x:

Арестуваха Мистър 15%. Преглед на печата

24 часа: За ден съкратиха 130 държавни чиновници

Над 130 чиновници съкрати вчера правителството със свои решения.

С 29 души се намаляват хората, работещи в Министерския съвет, след като бяха одобрени промени в правилника на институцията. Съкратени бяха дори бройки в политическите кабинети на премиера Пламен Орешарски и вицепремиерите Даниела Бобева и Зинаида Златанова.

Според новия правилник Орешарски губи 4 бройки за съветници и вече ще има 16 души в кабинета си, Бобева губи 2 щата, а Златанова - 4. Разкриват се обаче 6 щата в кабинета на вицепремиера Цветлин Йовчев, който не бе предвиден да е вице в първоначалния състав на правителството.

След съкращенията в Министерския съвет ще работят 428 служители. Пак с промени в правилника пресслужителите на правителството вече няма да са в политическия кабинет на премиера, а ще са административна дирекция. Към главния секретар на МС Нина Ставрева пък е създаден отдел за контрол на документите и договорите.

 

24 часа: Село гони ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, не му дава горското стопанство

Варненското с. Старо Оряхово се готви за бунт срещу бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Стотици се канят да окупират бившето горско стопанство с искане бунтарят срещу Бойко Борисов да се маха от горите им.

"В петък в 10 ч ще се съберем цялото село пред сградата на закритото ни горско стопанство. Ще дадем ултиматум на Министерството на земеделието до месец то да бъде възстановено. Иначе започваме блокади на пътя Варна-Бургас", обяви лидерът на инициативния комитет на бунтовниците и бивш кмет на Старо Оряхово Михо Михов.

Труд: Язовирите - пълни, чешмите - празни

Над 64 000 са българите на воден режим в момента, показват данните на Министерството на регионалното развитие. Само по няколко часа на денонощие или дори през няколко дни текат чешмите в селища в 17 области.

И това при положение че към момента са запълнени средно 86% от обемите на значимите за водоснабдяването язовири по данни на екоминистерството. От МОСВ не очакват нивото им да падне драстично до края на август и да има проблеми.

Повечето населени места на режим ползват подземни източници, които пресъхват напълно или частично през лятото. За други селища водата се доставя от десетки километри по отдавна остарели водопроводи, които аварират често.

 

Труд: 10 души в болница след взрива на цистерната край Езерово

Към този час 10 души са хоспитализирани в болница във Варна заради взрива на гара Езерово, съобщиха от пресцентъра на МВР. Петима от тях са пожарникари, двама работници на фирмата, мъж и две жени, които работели на съседен обект.

Продължават усилията на пожарникарите за овладяване на пожара в района на гара Езерово, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

Стандарт: Арестуваха Мистър 15%

Барети арестуваха шефа на ДАИ Валентин Божков.

Той е уличен, че е осигурявал чадър над канал за фалшиви шофьорски книжки и е давал лицензи и разрешителни срещу рушвети. От всяка далавера Божков е прибирал 15 на сто, което му донесло и прякора Мистър 15 процента, твърдят запознати с разследването. Заедно с изпълнителния директор на агенция "Автомобилна администрация" са задържани още 12 души. Те са работели в клонове на бившата ДАИ в София, Велико Търново и Благоевград. Разследването на ДАНС е започнало още преди два месеца след серия сигнали. Става въпрос за тежка корупция, твърдят от прокуратурата. Засегната е цялата дейност на агенцията - изпити за шофьорски книжки, лицензи, всякакъв вид разрешителни и др. Божков оглави агенцията през лятото на 2011 г.

Стандарт: Чужденци горят с имоти в Равда

Чужденци са излъгани да купят апартаменти върху парцел в Равда, за който се водят съдебни спорове от години. Вчера съдия-изпълнител върна на Националната спортна академия терен от 2400 кв. метра в морската база край Несебър. Пред блока студенти от академията аплодираха случващото се. Докато траеше процедурата, пред сградата се появи рускинята Наталия Давидова, която има апартамент в комплекс "Акротирия", вдигнат върху терена след 2006 г. "Дойдохме на почивка, а сега научаваме, че сме броили хиляди евро за нещо, което няма да бъде наше. Купихме апартамент за 83 000 евро, спечелили сме всички дела, законни собственици сме, а сега ни гонят. Сред нас има хора, които са си продали всички имоти в Русия, за да дойдат тук", каза Давидова, която е и управител на съвета на руските собственици в сградата. "Аз подарък за 83 000 евро няма да направя. Ще си търсим правата в Страсбург, ще сезираме и Руското консулство, ще направим международен скандал", каза тя и допълни, че има решение на българския съд, който признава документите й за собственост за напълно редовни.

Англичанинът Глен Уйлан също обяви, че е законен собственик на апартамент и говори от името на половината собственици в комплекса - около 20 английски семейства. "Консултирали сме се и с английските институции, ще сезираме нашето правителство, тъй като сме законни собственици с нотариални актове", каза той.

 

Монитор: 12 от ДАИ горят за подкуп

2 служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" (ДАИ) са били арестувани при акция на ДАНС и МВР. Чиновниците, сред които е и шефът Валентин Божков, били изненадани около 16 часа във вторник на работните им места. Всичките са прибрани по водено разследване срещу неизвестен извършител по член 301 и 304 за подкуп, като разработката е била отворена през юни. Групата е арестувана за 24 часа, а до късно снощи служителите бяха разпитвани, като прокуратурата преценяваше на кои ще бъде повдигнато обвинение и кои ще бъдат освободени. По неофициална информация подкупът е в размер от около 8000 лв. и е даден от транспортна фирма. Засега не е ясно в замяна каква услуга са очаквали собствениците на фирмата.

„Обикновено тези, които плащат, не им се проверяват превозните средства, схемата е такава", коментираха запознати с далаверите в ДАИ. Сред задържаните освен шефа на автомобилна администрация е и неговата секретарка. Именно Валентин Божков бе и първият, който получи обвинение. То е по член 219 ал. 1 за неумишлена безстопанственост. Божков бе освободен с най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Сега: Правителството ще оценява на тъмно ефекта от новите закони

Въпреки поетия ангажимент към бизнеса правителството не намери сили да въведе ефективна система за оценка на въздействието от подготвяните нови наредби и закони. Последиците от нормотворчеството върху икономиката и заетостта ще се оценява само ако правителството прецени това за нужно. Няма предвиден ред, по който различни заинтересовани страни, като синдикати, бизнес, неправителствени организации, да могат да изискват подобна оценка. Няма и никакви гаранции, че оценката от въздействието на съответните нормативни актове ще е публична. Това става ясно от одобрените от кабинета промени в правилника за дейността на Министерския съвет.

Въвеждането на оценка за въздействието само по себе си е добра новина. От одобрените от кабинета текстове обаче става ясно, че правителството възнамерява да подходи формално и неефективно. Според новите правила към подобна оценка ще се прибягва само при част от готвените проекти за нормативни документи. Правителството ще посочва кои проектозакони и проектонаредби ще подлежат на такъв анализ в оперативната си програма, която занапред ще се готви на всяко тримесечие. Не е предвиден ред, по който заинтересовани страни могат да правят предложения за извършване на подобна оценка, не е ясно и какви правила ще трябва да спазват министерствата при изготвянето й - ще изискват ли задължителни становища от засегнати държавни органи, ще ги публикуват ли и т.н.

 

Дума: Арестуваха шефа на ДАИ Валентин Божков

Изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Валентин Божков е бил арестуван за корупция във вторник на работното си място, стана ясно вчера. При акция на ДАНС и ГД "Национална полиция" са задържани 12 души от различни подразделения на агенцията в страната, сред тях и секретарката на Божков. Имало арестувани във Велико Търново, Благоевград и София. Всички те са с 24-часова мярка за задържане.

В сградата на БОРКОР, където има спецзвено на прокуратурата, вчера бяха доведени за разпит част от задържаните служители. Според адвокатите им те били арестувани по дело, образувано през юни срещу неизвестен извършител от Софийската градска прокуратура. БНР съобщи вчера, позовавайки се на свои източници в МВР, че става дума за голяма сума пари, дадена като подкуп на служители на агенцията от частна фирма.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини