От х:

Днес в x:

Светилището на нимфите - шесто в национална класация от 50 археологически открития

Изворът на нимфите край Каснаково е на 6-то място във временото класиране на "Чудесата на България"

Изворът на нимфите и Афродита край село Каснаково в момента заема шесто място в националната кампания "Чудесата на България". Водач в класацията към момента е Солницата в Провадия с 36%.

Както писахме в петък, надпреварата има за цел да определи археологическо откритие № 1 у нас на новото хилядолетие, както и топ 10 на обектите в България.

От общо 50 предложени за гласуване чудеса, три са от Община Димитровград. Изворът на нимфите има натрупани до сега 2% и е преди Александровската гробница в Хасковско, показва справка.

Освен Светилището край Каснаково, от димитровградско се състезават още пирамидите край Ябълково и неолитният човек, открит преди две години в местността Кар дере край Крум.

Стартът на гласуването бе в петък в Ламбовата къща в Провадия. Референдумът се провежда едновременно на сайта на Агенция "Стандарт Нюз" (www.standartnews.com) и на специализирания сайт "Чудесата на България" www.bgchudesa.com

Всеки може да гласува с имейл за едно от 50-те предложения, направени от историци, археолози, директори на национални и регионални музеи, експерти, неправителствени организации. Достатъчно е да има валиден имейл адрес и да избере синият правоъгълник с надпис "Национален вот 2013" . Ето и линк към страницата, където може да се гласува- http://www.bgchudesa.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0.html

Единственото добре запазено в България Светилище на нимфите и Афродита се намира до село Каснаково, Димитровград. Градено е през ІІ – ІVв. и е малка част от голямото имение, частично проучено през 2007 г. Той е принадлежало на римлянина от тракийски произход Тит Флавий. Името му научаваме от запазения и до днес надпис над централния извор, който гласи: „На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита”.

След приемането на християнството, част от езическите храмове са унищожени, а поверията забравени. Свръхестествените лечебни свойства на водата от извора обаче са си пробили път сред суеверните поклонници християни. За това от незапомнени времена тук всяка година на Спасовден се събират хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и плодородие.

Тук е създаден Туристически информационен център. Това стана след реализирането на проект по програма ФАР-Трансгранично сътрудничество България – Гърция 2004 „Насърчаване на културните, туристическите и човешките ресурси в трансграничния регион”. По идея на община Димитровград и Исторически музей – Димитровград беше направен и танц, пресъздаващ легендата на местността.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини