От х:

Днес в x:

Бой в парламента в Тайван заради АЕЦ

Тайванският парламент за кратко се превърна в арена за свободни двубои, след като депутати влязоха в ръкопашна схватка при спор дали да се проведе референдум за завършване строителството на четвъртата АЕЦ на страната, предаде Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

Разправията започнала с лискане на чаши с вода в лицата на опонентите, минала през замерване с бутилки с минерална вода, докато най-сетне се разгорял за кратко бой.

На ядрената енергетика в Тайван се гледа с безпокойство след аварията в японската АЕЦ "Фукушима". Спорната централа, известна като Nuke 4, ще е четвъртата на островната държава. Тя е в процес на изграждане от близо 10 г. и скоро трябва да бъде завършена. Но опозиционната Демократична прогресивна партия е твърдо против пускането й в експлоатация. През март около 200 000 души взеха участие в антиядрени протести.

Правителството продължава да отстоява позицията, че обектът на стойност 9 млрд. долара, е ключов за предотвратяване недостига на електроенергия в страната.

Противниците на завършването и пускането в експлоатация на Nuke 4 привеждат в своя подкрепа аргумента, че Тайван често е сцена на сериозни земетресения, последното от които беше през март, когато островът беше люлян от трус с магнитуд 6,1 по Рихтер.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини