От х:

Днес в x:

18 °C

Направиха първата копка на Центъра за деца в Дебър

Първа копка на центъра от семеен тип направиха днес 15 май в двора на старото училище в кв. Дебър. По проект „Център за нашите деца”, трябва да бъде изграден до 3 месеца. Финансира се със средства от Оперативна програма  “Регионално развитие 2007-2013г. Предстои процедура за избор на фирма за обзавеждане ии оборудване на къщата.

Гости на ритуала бяха Марин Енчев от фирмата - изпълнител «ДЕ»- ООД и Юра Яричуков строителен надзор на обекта, Даринка Янкова от ДА «Закрила на детето», кметът на общината Ангел Папазов и представители на общинска администрация и институции и фирми свързани с проекта. Приветствие към гостите отправи арх. Добромир Спасов – ръководител на проекта. Поздрав с пожелание за спорна работа и успешно завършване на проекта е получен и от г-жа Деница Николова от Главна дирекция «Програмиране на строителното развитие» към МРРБ.

Осъществяването на този проект премина през няколко невралгични етапа. За терен бяха определяни други общински имоти. Първият – в близост до шивашкия цех в Дебър предизвика сериозна гражданска дискусия за необходимостта от такъв дом. В последствие новоотреденият терен в двора на болницата беше отхвърлен от общинските съветници. Като окончателен вариант беше приет част от двора на малкото  училище, който беше обособен като самостоятел парцел, със съгласие на МОМН.

Правото да разбие бутилка шампанско се падна на кметския наместник в Дебър – Желязко Трифонов.

 Общата стойност на проекта е 817 285,40лв като съфинансирането от ЕФРР е 694 692,59лв. Ползватели на ЦНСТ ще бъдат деца с увреждания до 18-годишна възраст, лишении от родителска грижа.

Капацитетът на центъра ще бъде 12 деца и младежи с увреждания от специализираните институции и 2 допълнителни места за настаняване в общността по спешност.

Общата цел на проекта е да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид съпътстващи услуги в общината, които заменят институционалната грижа. Настоящият проект напълно съответства на основната цел на Националната стратегия “Визия за деисттитуционализация на децата в Република България” – “Гарантиране правото на децата на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните потребности”.

С изграждането на ЦНСТ ще се предостави среда, осигуряваща качество на живот, което гарантира пълноценното физическо, емоционално и познавателно развитие, както и социално включване на деца и младежи с увреждания, според индивидуалните им потребности.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини