От х:

Днес в x:

Вулканът Попокатепетъл се събуди

Намиращият се в Мексико вулкан Попокатепетъл (пушещата планина на езика нахуатъл – бел. ред.) изхвърлил стълб от пара, газове и пепел на височина три километра и властите имат готовност за евентуална евакуация на населението в района, предаде БГНЕС.

В момента "Пушещата планина" се е успокоила, констатира координаторът на гражданска защита Луис Енрике Пуентес. Но учени твърдят, че в сряда вулканът може да изригне отново.

Попокатепетъл се намира на 55 км. югоизточно от столицата Мексико и проявява активност от миналата седмица, когато покри с пепел няколко града, вкл. столицата на щата Пуебла. Поради което властите обявиха жълта степен на тревога – пета в седемстепенната скала, и ограничиха достъпа на хора в радиус от 12 км около вулкана. Вече се подготвят пътища за евакуация на жителите от района. Населението на намиращия се в близост до вулкана гр. Сантяго Ксалицинта приема изригванията спокойно и не възнамерява да напуска домовете си. В този и в няколко съседни града са изпратени няколко стотин войници, които да помагат за организацията при евентуална евакуация. Според плановете от района ще трябва да бъдат изведени около 11 000 души в случай на бедствие. Вече са вдигнати два палаткови лагера, които могат да приютят 5 000 души. Около 4,5 млн. души живеят в радиус от 50 км. около Попокатепетъл, който не е изригвал от 2000 г.

Всяка година на 12 март десетки представители на местното население извършват ритуален поход по склоновете на вулкана, когото наричат Грегорио – раждащият дъжд, и оставят цветя, храна и напитки в подножието му с молитва да ги дари с благодатна влага от небесата.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини