От х:

Днес в x:

Ново подслушване взривява държавата. Вестниците в събота

Скандалният запис на разговор между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов е водеща тема за съботните вестници.

„Електронните пощи на медии осъмнаха с изпратени звукови записи на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. В разговорите се чуват вулгарности, цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти, като най-много са те към главния прокурор Сотир Цацаров, предаде Дарик.

Файловете са изпратени от поща boykonaydenov@mail.ru и е съпроводен с послание, в което авторът твърди, че е служител на специализираната дирекция в МВР, която се занимава с подслушване.

Ето какво гласи сигналът:

„Ако мислите, че след 20 февруари Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва, сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват", пише подателят.

По този повод Бойко Борисов коментира в Пловдив: "С подслушвания и флашки нищо не може да се направи". - в. „Труд".

„Поредната порция тайни записи взе главата на градския прокурор на София Николай Кокинов.

Вчера следобед той депозира оставка до ВСС пред главния прокурор Сотир Цацаров след нова доза кал, която се изсипва преди изборите.

Причината за неочакваното оттегляне на Кокинов стана запис на разговор с бившия премиер Бойко Борисов и с бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Според експерти обаче разговорите не са записани чрез специални разузнавателни средства, а чрез мобилен телефон, който вероятно е бил оставен на масата съвсем близо до тримата. Срещата им е била сутринта в деня, когато главният прокурор обяви резултатите от проверката за незаконното подслушване.

Тримата говорят за делото срещу Мирослав Найденов, коментират и сексуалните предпочитания на някои от заместниците на Кокинов. Чува се още, че Борисов говори с някого по телефона за проверката за подслушването. Записите бяха пратени до медиите по мейлите в нощта срещу петък. Изпращачът им се представя "за действащ служител на служба СДОТО". "Аз съм един от тези, които ви подслушват. Върша това, което ми наредят началниците. За да отидем на тази тренировъчна мисия, бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки че министърът на вътрешните работи тази сутрин беше Петя Първанова. Защо се съгласихме да отидем?! Мисля, че мога да ви го обясня с една дума - СТРАХ", пише в анонимката..." - в. „24 часа".

„Не мога да разбера какво се случва - кой от кои е".

Това е реплика от записите, които тази нощ получиха медиите и за които се твърди, че съдържат разговор между бившия премиер Бойко Борисов, земеделския министър в кабинета му и настоящ обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов...

През деня Борисов отклони въпросите по време на предизборни срещи с обясненията, че с "подслушвания и флашки нищо не може да се направи" и че "има паралелна структура на МВР в държавата, която работи и подслушва, и зад това стоят Станишев и хората му" без да става ясно дали с това потвърждава нещо от изтеклите разговори. Той изрази и възмущение, че ако е мислил, че "Миро може да направи нещо срещу ГЕРБ, нито щях да го каня у нас, нито щях да говоря с него".

В късния следобед стана ясно, че Николай Кокинов е влязъл на среща при главния прокурор Сотир Цацаров , а малко след 17 часа дойде съобщението, че Кокинов е подал оставка.

Ако автентичността на записите се потвърди, цитираната в началото реплика принадлежи на Кокинов. Той я повтаря на два пъти в разговора. Скандалът с подслушването и паралелните сюжети, които изскачат всеки ден в хода на предизборната кампания наистина поставят все повече и страшни въпроси, отколкото дават отговори и е трудно дори за ключови играчи в тях да се ориентират..." - в. „Дневник".

„Има паралелна структура на МВР в държавата, която работи и подслушва, и зад това стоят Станишев и хората му. Това заяви в гр. Раковски лидерът Бойко Борисов...

Скандалът с незаконното подслушване достигна главата на ГЕРБ - Бойко Борисов, и беше платен с оставката на ръководителя на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов. Това се случи след светкавични совалки в прокуратурата, предизвикани от аудиозаписи, разпространени до медиите вчера от анонимен източник, обозначил се като офицер от службата за подслушване на МВР. Записите разкриват възмутителни обвързаности на съдебната власт с изпълнителната, както и действия и замисли, които попадат в съставите на Наказателния кодекс - например градският прокурор съветва обвиняемия министър за делото му, премиерът лично е посочил кой да е главен прокурор и получава нерегламентирана информация от прокуратурата.

В записите звучат разговори на Борисов, Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който ден по-рано обвини бившия МВР шеф Цветан Цветанов в незаконно подслушване на всички министри. Разговорите, които очевидно се водят в дома на бившия премиер, са от миналата седмица.

Тримата участници разсъждават как бившият агроминистър да не бъде "натопен" за харчене на европейски пари, а той признава как бившата пиарка Кристина е участвала във формулирането на критериите за обществените поръчки на земеделското министерство по "Техническа помощ", а след това е и печелила някои от тях. В същото време бившият премиер го предупреждава, че опасната им близост може да го постави в риск пред прокуратурата.

От записите се разбира, че делата в прокуратурата се контролират от политическата класа, към която непрекъснато изтича важна информация - например Борисов пръв научава резултата от проверката за незаконното подслушване в МВР. Шокиращи са цинизмът и вулгарността на разговорите, разкриващи отношението на управляващите към колегите им, подчинените им, медиите и други... Прокуратурата е установила, че аудиофайловете не са резултат от законно подслушване. Никой от засегнатите не отрече автентичността им. Етичната комисия на Висшия съдебен съвет обяви, че в понеделник започва проверка срещу Кокинов..." - в. „Сега".

„Официално: Аудио записите са незаконни

Доклад на вътрешния министър потвърждава, че изтеклите в петък в медиите записи са нерегламентирани. Премиерът Марин Райков призова прокуратурата да действа максимално бързо.

Райков е разговарял с министъра на вътрешните работи Петя Първанова и я е помолил за писмен рапорт, съобщи правителствената пресслужба. Той е получил въпросния и в него изрично се потвърждава, че в периода от 13 март насам няма постъпили искания и няма използвани специални разузнавателни средства от служители и звена на МВР, спрямо визираните в анонимния сигнал до медиите лица.

„Използвам още веднъж възможността да потвърдя убеждението си, че и по този случай, както и по всички останали в последно време, прокуратурата ще действа решително и ще се произнесе максимално бързо със съответните решения, защото това е от първостепенно значение за цялото общество", заяви премиерът Райков.

По-рано и прокуратурата съобщи, че записите не са резултат от СРС." - в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават и за следствен експеримент, свързан с разследването на атентата в Бургас.

„В рамките на следствен експеримент, който да помогне на разследването на атентата в Бургас, две минути преди 11 часа на полигон край Ихтиман беше взривен единият от автобусите, предаде БНР. На мястото има общо два рейса.

Във и около автобусите бяха поставени изработени в "Арсенал" манекени. "Макетите са направени от такава материя - близка до човешкото тяло, че уврежданията би следвало да бъдат такива, каквито са получени по време на трагедията. Такива следствени експерименти са правени и на други места по света - и там са използвани именно подобни макети", обясни преди възстановката следователят Георги Илиев...

Началникът на следствието Бойко Найденов е уточнил пред журналисти, че този следствен експеримент трябва да даде отговор на няколко въпроса - къде е стоял терористът, какво количество експлозив е било използвано..." - в. „Дневник".

„Точно в 10,58 ч в петък главата на двойник на терориста от Сарафово хвръкна и падна на 40 метра зад автобус, пълен с израелски туристи.

Пълна възстановка на атентата край бургаското летище, при който загинаха петима израелци, българският шофьор Мустафа Кьосов и самият терорист, а 37 души бяха ранени, бе постигната със следствен експеримент край Ихтиман. На нея присъстваха експерти от Европол, които финансират опита.

"Потвърдиха се данните, събрани по разследванетодотук", заяви шефът на Националното следствие Бойко Найденов, минути след като 6-има пожарникари угасиха пламъците от горящите рейсове.

Терористът от Бургас не е бил камикадзе, успя да установи уникалният експеримент. Бомбата е задействана дистанционно от втори участник в покушението, или се е взривила по погрешка по-рано, научи "24 часа". Пораженията от взрива върху чужденеца, който носел бомбата, тримата израелци и българина Мустафа Кьосов, които са се намирали около предната врата на автобуса, доказват, че терористът е тръгнал да се оттегля от мястото секунди след като оставил раницата си в багажното отделение.

Опитът потвърдил още, че количеството и видът на взрива съвпадат с предполагаемите до този мамент от разследващите параметри..." - в. „24 часа".

„25 хил. евро бяха дадени за безсмислена възстановка на атентата в Бургас.

.Щетите от взрива по време на следствения експеримент бяха по-малки от тези на 18 юли миналата година.

Националното следствие озадачи вчера и най-големите експерти по антитероризъм, след като почти година след атентата в Сарафово реши тепърва да установява вида и мощността на взрива на летището в Бургас. Вместо да събира допълнителни данни за отговор на най-важния въпрос - кой стои зад атентата и вярно ли е изказаното от бившето правителство "обосновано предположение" за участието на "Хизбула", разследващите проведоха експеримент, за да установят къде точно е бил взривът, колко грама е бил и къде се е намирал атентаторът при избухването му...

"По мое мнение експериментът е 99% успешен, тъй като с първия взрив успяхме да потвърдим всичките наши очаквания и доказателства, които сме събрали и ни даде насоки, с които да продължим разследването", коментира Найденов. Той посочи, че резултатите, които са получени още от първия взрив, са напълно удовлетворителни, дори повече, и затова няма да има втори. "Това, което разследващите са си поставили за цел, е изпълнено 100%. Главата на извършителя е изхвърчала на абсолютно същото разстояние, в абсолютно същата посока, разликата е 40 сантиметра", заяви Найденов. На въпрос, дали атентаторът действително е бил при багажното по време на взрива, шефът на следствието отговори единствено, че действително са се потвърдили всички доказателства..." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят и скандала с „Лукойл".

„Агенция "Митници": Проверката потвърди нарушенията в данъчния склад на "Лукойл"

Приключи проверката на митническите служители в данъчен склад „Продуктопроводи - продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас" АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци" на лицензирания складодържател „Лукойл България" ЕООД относно степента на готовност за привеждане в съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и на Наредба № 3, съобщиха от Агенция „Митници" на своя сайт.

Категорично се потвърди, че поставените уреди не са преминали метрологичен контрол, както и че те не предават информация към системите на Агенция „Митници", се твърди в съобщението. Отново са установени тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите.

От Агенция „Митници" днес писмено припомниха на лицензирания складодържател „Лукойл България" ЕООД, че съгласно чл. 38 от Закона за измерванията проверките на средствата за измерване се извършват от Българския институт по метрология или от лица, оправомощени от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Констатираната липса на метрологични знаци и пломби за метрологична проверка в данъчния склад възпрепятства процедурата по одобряване на точките за контрол и оценката за съответствие на средствата за измерване и контрол с изискванията на ЗАДС и Наредба № 3.

Заключението от проверката е, че данъчнозадълженото лице не е изпълнило изискванията на Наредба № 3. За резултатите от проверката Агенция „Митници" е информирала „Лукойл България" ЕООД и министъра на финансите на Република България.

Агенция „Митници" настоява лицензираният складодържател „Лукойл България" ЕООД да предприеме мерки за привеждане на данъчния склад в съответствие с изискванията на закона..." - в. „Труд"

„Лукойл България" обвини Агенция „Митници", че поставя бюрократични пречки пред работата на данъчния склад в Бургас и ще сезира премиера за това. Така компанията отговори на съобщението на институцията, че потвърждава нарушенията в рафинерията.

„Категорично се потвърди, че Агенция „Митници" не желае да проведе по установения ред процедурата по одобряване на допълнителните контролни точки в данъчния ни склад и препятства с чисто бюрократични методи привеждането им в работен режим", се казва в отговора на „Лукойл".

Заради това компанията готви подробен доклад за действията на митниците, който ще предостави на премиера.

Компанията обяснява, че не може да постави метрологични знаци и пломби, без да бъдат проведени тестове. От митниците обаче отказвали да изпратят екипи, които да направят такива, а само пращали служители, които констатирали липсите..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини