От х:

Днес в x:

Тъмни светкавици засечени от космоса

Изследователите наричат изблика на високоенергийно лъчение в атмосферата "тъмна мълния". Те засякоха множество "тъмни мълнии" при обработка на спътникови снимки. Точно в какви отношенията са обикновената светкавица и нейната тъмна разновидност все още не е ясно, казват учените.

"Нашите резултати показват, че и двете явления - тъмната светкавица и светлинната, са характерни процеси при мълния", казва Никола Естгард, учен от университета в Берген, Норвегия. Той и екъпът му описват своите констатации, статията е наскоро приета в списанието на Американския геофизичен съюз.

Тъмната светкавица е изблик на гама-лъчи, произведени по време на гръмотевични бури с изключително бързо движещи се електрони, сблъскващи се с въздушните молекули. Тъмната мълния е най-високоенергийната радиация, което се образува по естествен начин на Земята. Тя обаче не е била известна преди 1991. Учените вече знаят, че тъмната светкавица естествено се поражда в бури. Те обаче не знаят колко често това се случва и дали светлинната светкавицата винаги ги придружава.

През 2006 г. два независими сателита - единият оборудван с оптичен детектор, а другият с детектор за гама-лъчи - случайно летят в рамките на 300 километра (186 мили) от буря във Венецуела. Мощна мълния избухнала в облак и това било регистрирано от уредите на двата сателита. Така учените разбират, че слаба тъмна мълния предшества ярката светкавица. Миналата година обаче норвежкият екип изследователи открива повече от два пъти повече наземни гама-светкавици от първоначално отчетените.

Естгард и екипът му подозират, че тъмната мълния е предизвикана от силно електрическо поле, което се развива непосредствено преди видима мълния. Това силно поле е създадено от електрони, движещи се със скорост, близка до светлинната. Когато тези релативистични електрони се сблъскат с въздушните молекули, те генерират гама-лъчи и по-нискоенергийни електрони. Те са основните носители на електричеството, което създава силен радиоимпулс преди видима мълния.

Европейската космическа агенция планира да стартира мониторинг на атносферните взаимодействия (ASIM) в рамките на следващите три години. ASIM ще бъде в състояние да открие тъмна мълния от космоса, казва Естгард, който е част от екипа, който изгражда гама-детектора на ASIM.

Тъмната мълния остава сложен феномен, слабо изучен поради недостатъчно измервания. Безвъзмездните средства, предоставени от Европейския съвет за научни изследвания и Съвета за научни изследвания на Норвегия се ще финансират изследването на тъмната светкавица.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини