От х:

Днес в x:

Започна почистването на речното корито в Дълбок извор

Вакрил Запрянов и Николай Митков

Направена беше първата копка по реализиране на проекта „Предварително и неотложно почистване на речното корито и отстраняване на наносите и земни маси от коритото на река Тополовска в регулацията на село Дълбок извор“. Тържественото начало беше поставено с водосвет от отец Георги от Златовръх. С кратки слова към събралите се жители и гости на селото се обърнаха зам.кметът на общината Николай Митков и собственикът на фирмата „Запрянови 03“ – ООД Вакрил Запрянов. Те обещаха че след по- малко от 3 месеца, Дълбок извор ще има отлично съоръжение, което ще предотврати разливането на водите на реката. Стойността на проекта е 1044340лв, като от тях 900000лв са безвъзмездни средства на Европейския фонд за регионално развитие. По традиция беше разбита бутилка шампанско, преди тракторът да направи първата копка, а фолклорната групата поздрави присъстващите.

Имаме опит от няколко подобни обекта – сподели г-н Запрянов – почиствали сме речните корита и сме укрепвали бреговете в общините Айтос, Смолян, Раковски. На обекта в Дълбок извор ще работят между 30 и 40 работници. Ако има достатъчно квалифицирани местни безработни ще разчитаме и на тях. Пряк началник ще им бъде салвадорецът инж.Иля Гонзалес.

Дейностите по проекта включват укрепване на бреговете с габиони- форми от метал, запълнени с камъни; бетониране на преливника, ще бъдат изпълнени стоманобетонни диги между двата моста в селото, които трябва да предпазват къщите от прииждането на реката. Ще бъде оформено голямо, речно корито с голяма проводимост.

Иля Гонзалес
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини