От х:

Днес в x:

МВР призовано да разкрие смъртна заплаха към журналист

Смъртната заплаха срещу изследователя на Държавна сигурност Христо Христов да бъде разкрита, призоваха актьорът Руси Чанев, икономистът Красен Станчев, треньорката Юлия Берберян и още девет известни българи.

В открито писмо те призовават „Главна дирекция за Борба с организираната престъпност, МВР и прокуратурата да изпълнят задълженията си и да разкрият инидивида или групата, предприели това ужасно деяние“. Писмото е адресирано до премиера Марин Райков, вътрешния министър Петя Първанова, главния прокурор Сотир Цацаров и изпълняващия длъжността директор на ГДБОП Валентин Трифонов.

Журналистът Христо Христов и неговото семейство са заплашени със саморазправа и смърт. Това не се случва за първи път, но за първи път заплахите изглеждат реални и упорити“, пише в писмото.

Христов е предал в МВР и прокуратурата сигнала за смъртната заплаха още на 15 април. До момента няма информация за предприети мерки. Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация, който също е подписал писмото, призова прокуратурата веднага да започне наказателно преследване, а не предварителна проверка, защото престъпното деяние било очевидно.

Подписалите писмото припомнят, че досега не им е известен случай на разкрити и наказани нападение или заплаха към журналист в България. Те призовават прокуратурата и ГДБОП „да бъдат държани изкъсо какво правят по този случай“.

"Посегателството срещу Христов е посегателство изобщо срещу правото на хората в тази страна да знаят. С разкриването на документите за ДС ние виждаме, че техните кадри са проникнали във всички сфери на живота – от политиката до университета", коментира Кашъмов.

Христо Христов е изследовател на архивите на бившата Държавна сигурност. Сред издадените от него книги са „Убийте Скитник“, която разкрива участието на служители на тайните служби в убийството на писателя Георги Марков в Лондон, както и „Операция Маратон“ за кражбата на паисиевата „История Славянобългарска“ от Зографския манастир.

Има много причини определени хора да се боят от Христов и да се опитат да го сплашат, неговите лични публикации са разтърсващи и отнемат възможността на голяма част от елита да прикрият своите действия“ каза Юлиана Методиева от Българския хелзинкски комитет.

Христо Христов съобщи за получената анонимна смъртна заплаха на 17 април в създадения от него сайт desebg.com. Заканата е била написана върху къс хартия от негово интервю със заглавие "Пагубно е безразличието към близкото минало", публикувано преди две години в издаваното в Холандия българско списание „Диалог“.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини