От х:

Днес в x:

Хиляди полицаи ще пазят ковчега на Маргарет Тачър

4000 полицейски служители ще пазят ковчега на Маргарет Тачър днес. По покривите ще има снайперисти, а по улиците ще патрулират офицери, въоръжени с картечници. На церемонията по погребението се очакват около 2000 високопоставени гости.

„Стоманен пръстен” ще бъде образуван край маршрута на процесията на погребението на бившия британски министър-председател Маргарет Тачър, пише британският в. „Дейли Експрес”, цитиран от "Фокус".

Хиляди униформени служители ще се подредят по маршрута от Уестминстърския дворец до катедралата „Сейнт Пол”, а детективи в цивилно облекло ще се смесят с тълпата.

Властите призоваха магазините и офисите, покрай които минава маршрутът на траурната процесия, да махнат кофите за смет, стълби, инструменти и други предмети, които биха могли да бъдат използвани като оръжия от потенциалните размирници.

Тези мерки са част от мащабна операция за сигурност за справяне с терористи, анархисти и преследвачи, които могат да излязат извън контрол.

В събота вечерта стотици противници на политиката на Маргарет Тачър изпълниха лондонския площад „Трафалгар”, за да отпразнуват смъртта на единствената жена премиер на Великобритания. Бивши миньори, участвали в продължилата година стачка срещу правителството на Желязната лейди през 80-те, се присъединиха към протеста на крайно леви активисти и студенти. Те донесоха огромно чучело на Тачър, около което пееха и танцуваха, съобщиха световните агенции. Полицията задържа 16 души за нарушение на обществения ред и за нападение срещу служители на реда.

Пищното погребение

Церемониалното погребение, организирано за Маргарет Тачър днес по обед българско време, обещава да е грандиозно, макар да е една степен по-ниско от държавното погребение, с което бе изпратен други велик британски премиер на 20-ти век - Уинстън Чърчил, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Около 700 военни от трите рода войски ще съпровождат тържествената процесия с тленните останки на Тачър. Тя ще бъде изпратена с 19 топовни гърмежа, а на службата в катедралата "Сейнт Пол" ще присъстват около 2000 гости, включително президентът Росен Плевнелиев.
На церемонията ще присъства и кралицата - нещо, което се случва за първи път след погребението на Чърчил.

Пищното погребение е наречено операция "Тру блу" ("Непоколебима преданост") - игра на думи и със синия цвят, който е символ на Консервативната партия и към който неизменно се придържаше и първата и единствена жена премиер в историята на Великобритания.

Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър - известна в целия свят с прякора си Желязната лейди, почина на 8 април в дома си в Лондон на 87-годишна възраст.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини