От х:

Днес в x:

Тийнейджър със синдрома на Даун постави рекорд на Еверест

15-годишно американче стана първият тийнейджър със синдрома на Даун, който достига базовия лагер на Еверест, похвали се баща му.

„Всъщност той беше този, който ни водеше. Ние се чувствахме отпаднали, вятърът беше силен, но Ели беше винаги пред нас”, разказва родителя за вдъхновяващата история.

Ели Реймър от Орегон достигнал лагера на височина 5364 метра в Хималаите в средата на март след 10-дневно изкачване, съобщават световните медии.

"Част от фокуса в това изчакване беше да имаме поне един човек с увреждане с нас и чрез неговия опит да покажем възможностите на хората с увреждания", заяви баща му Джъстин, който беше част от експедицията. „Всеки родител на дете със заболяване, трябва да знае, че това не го ограничава”.

Изкачването целеше също събирането на средства за фондацията Елиша, финансирана от родителите на Ели, която работи с хора с увреждания и с техните семейства. Макар Ели да е първият тийнейджър, който достига базовия лагер, 35-годишен мъж със синдрома на Даун от Великобритания преди време също достигна до тази точка.

Синдромът на Даун, при който болният човек има допълнителна хромозома, води до забавено умствено развитие, но напредъкът в медицината, образованието и приобщаването към обществото им позволява да живеят независимо като възрастни хора.

"Сега той е като супер звезда в училището", каза баща му и допълни, че Ели е започнал втората си година в средното училище и посещава както обичайните часове, така и часове по "умения за живота". Запитан какво ще каже на съучениците си, когато се завърне в училище тази седмица, Ели отговори: "Харесах базовия лагер и новите ми приятели от екипа с алпинисти".

Тази година се навършват 60 години от първото изкачване на връх Еверест, който вече е покорен от хиляди алпинисти, включително десетки рекордьори. Британският алпинист Том Уитакър стана първият човек с увреждане, който изкачи върха през 1998 г., след като автомобилна катастрофа почти 20 години по-рано станала причина за ампутирането на крака му.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини