От х:

Днес в x:

ПАК! Метеор прелетя над източното крайбрежие на САЩ

Метеор освети небето над източното крайбрежие на САЩ в петък, пише ИТАР-ТАСС, цитирайки многобройни очевидци.

Небесното тяло е забелязано на много места - от Бостън, щата Масачузетс до Ричмънд, щата Вирджиния. Стотици съобщения в социалните мрежи пишат за „ярък проблясък” в небето.

„То беше като фойерверк в небето- много светло и продължи няколко секунди. Дълга ивица в жълто, а след това - експлозията в бяло и зелено”, пише в „Туитър” очевидец от Вашингтон.

Редакторът в Асошиейтед прес Мат Мур споделя, че видял 
"ярък проблясък, движещ се през небето много бързо и напълно безшумно". "Беше очевидно много високо в атмосферата, каза той, "но изглеждаше като самолет, подготвящ се за кацане на летище".

Дерик Питс от Института Франклин във Филаделфия  потвърди сведенията на очевидци, че явлението е имало белезите на "огнено кълбо", съобщи АП. Дерек Питс, допълва, че според описанията на явлението то е наистина огнено кълбо. Той смята, че събитието е привлякло толкова голям интерес, защото е станало в петък вечер и "Туитър" е удобен начин за споделяне на информация.

Питс счита, че хората са видели вероятно единичен метеор или "космическа скала", може би с размерите на волейболна топка, която е навлязла доста дълбоко в земната атмосфера. Той сравни явлението с хвърлен камък по повърхността на вода, който оставя огнени следи.

Няма възможност обаче да се каже със сигурност какво точно е било, защото не е паднало на земята и не може да се
проследи точния му път. Наблюденията на хората обаче сочат за падане на метеор.

Метеорът е минал от запад на изток в около 20 часа местно време, около 2 часа българско време.

Източник: бТВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини