От х:

Днес в x:

Признаха вегетарианството за психично заболяване

Световната здравна организация включи суровоядството и вегетарианството в списъка на психичните разстройства, с които трябва да се борим най-напред. До необичайното решение стигнаха експерти от Световната здравна организация (СЗО): те публикуваха нов списък на болестите, на които трябва да обръщат внимание лекарите психиатри, добавяйки към него такива склонности като вегетарианството и суровоядството. За изненада на всички привърженици на растителните храни, сега тяхното хранително поведение официално се отнася към „психичните разстройства на привичките и влеченията”. Трябва да отбележим, че режимите на хранене на последователите на вегетарианството и още повече суровоядството често са критикувани от обществеността, да не говорим за лекари и диетолози. Лекарите смятат цялостното отхвърляне на животинските храни и продукти, които не съдържат животински протеини за изключително вредно за здравето на човека.


Като опровержение на тази гледна точка вегетарианска общност издава много книги и програми, утвърждаващи, че отказът от месото в полза на плодовете и зеленчуците не е опасен, а напротив, води до подобряване на физическото състояние на организма. Сега всички аргументи на вегетарианците и суровоядците са подложени на атаки, защото едва ли някой ще оспори решението на Световната здравна организация. Въпреки това, нейните специалисти имат основание за подобно решение: мнозина посочват за причина за включване на вегетарианството в списъка на психичните заболявания инцидентът в испанска Малага, където едно от местните семейства забранило на децата си да ядат месо и продукти, подложени на топлинна обработка. В резултат на строгите родителски мерки, децата се озовали в болница в тежко състояние, а бащата и майка били изпратени в психиатрична клиника.

Вегетарианската общност реагира на този инцидент и на решението на СЗО, като отбеляза, че не носи отговорност за случката, доколкото не счита за приемливо да се свързват нейните хранителни навици с тези, които не са съгласни с тях, или с тези, на които могат да навредят.

Източник: http://infoobzor.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини