От х:

Днес в x:

Папата, който пътува с метрото

Изборът на новия папа протече в необикновена обстановка – за първи път след Авиньонския плен Светият престол се оказа вакантен не в резултат на смъртта на понтифика, а във връзка с неговото оттегляне. Напомняме, че оттеглянето на Бенедикт XVI влезе в сила на 28 февруари 2013 г., а за избора на новия папа стана известно късно вечерта на 13 март. Така престолът беше вакантен общо 13 дни, което е най-краткият интервал Sada Vacanta от 1878 г.

Мнозина обърнаха внимание на знаменията, съпровождащи последните перипетии около Светия престол. Така на 11 февруари, в деня, когато Бенедикт XVI обяви оттеглянето си, мълния удари купола на катедралата „Свети Петър” във Ватикана, което беше изтълкувано от вярващите като крайното възмущение на висшите сили. А след като от комина на Сикстинската капела се появи бял дим, дъждът, който валеше през целия ден, спря, и архидякон кардинал Жан-Луи Торан произнесе дълго чаканите думи Habemus Papam („Имаме папа”), гледайки към ясното вечерно небе.

Фактът, че за папа е избран латиноамериканец (макар и с италиански корени), е възприет с ликуване в Южна Америка, където по-голяма част от населението изповядва католическа вяра. Много вярващи се надяват, че това ще стимулира развитието на църковните отношения в региона, където католическата култура е един от стълбовете на обществения живот.
С особен ентусиазъм се изказал временният президент на Венецуела Николас Мадуро. Според него изборът в полза на латиноамериканец е подпомогнат от починалия президент Уго Чавес. „Ние знаем, че нашият команданте е достигнал тези висоти”, заяви Мадуро и изрази увереност, че точно благодарение на ходатайството на Чавес изборът е в полза на Латинска Америка.

Независимо от произхода на новия папа (за цялата история Светият престол е заеман изключително от европейци), фактите от неговата биография говорят, че не следва да се чакат радикални промени в църковната политика. Хорхе Марио Берголио е известен със своя аскетизъм и крайно консервативни възгледи. Като архиепископ на Буенос Айрес той е живял в скромно жилище, ходил е на работа с обществения транспорт и сам е приготвял храната си.

Името, което си е избрал новият папа, не е случайно – свети Франциск от Азиси е основател на Ордена на босоногите братя, чиито членове проповядвали строг аскетизъм и живели изключително от пожертвования. Не е изключено с новия папа католическата църква да поеме курс на самоограничение.

Берголио се е прославил и като противник на абортите, евтаназията и противозачатъчните. Той нееднократно се е обръщал с остри критики срещу легализираните в Аржентина еднополови бракове. Според думите му „става дума не за обикновен закон, а за интригите на отеца на лъжата, който се стреми да обърка и измами децата Божии”. В отговор президентът на Аржентина Кристина Кирхнер заяви, че забраната на еднополовите бракове „води към времената на Инквизицията”. Впрочем тя вече поздрави Берголио за избора му на папа от името на целия аржентински народ.

Интронизацията на папа Франциск е насрочена за 19 март.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини