От х:

Днес в x:

Бившият барабанист на Iron Maiden почина в съня си

За една седмица светът се раздели с две големи звезди - Питър Бенкс и Клайв Бър

Бившият барабанист на легендарните Iron Maiden - Клайв Бър е починал в дома си на 12 март, съобщи "Скай Нюз".

56-годишният музикант страдаше от множествена склероза и "е починал спокойно в съня си" в дома си в Лондон, се казва в изявление на групата. Здравето на Бър от години беше в лошо състояние, което го прикова към инвалидна количка.

"Той беше чудесна личност и великолепен барабанист, който даде значителен принос за Iron Maiden в началото, когато стартирахме", каза основателят на групата - басистът Стив Харис в комюнике.

"Запознах се с Клайв, когато напускаше Samson, за да се присъедини към Iron Maiden. Беше страхотен пич - човек, който живееше живота си на високи обороти. Дори в най-мрачните дни на заболяването му той не изгуби чувството си за хумор. Чувствам се ужасно - изказвам най-дълбоки съболезнования на Мими и семейството", казва фронтменът Брус Дикинсън.

"Той беше най-близо до моя сприхав характер навремето", не скри първият вокалист на Айрън Мейдън Пол Ди Ано, преди поредната си изява в България през 2006. Именно той изпя съпроводен от топовните ударни на Клайв "Running Free", останала в историята на хеви метъла като една от класиките на Айрън Мейдън.

"Светът на рока изгуби една от най-идейните си ритъм секции", обяви с тъга Честър Бенингтън от Linkin Park .

След като диагнозата множествена склероза е поставена на Бър през 2001, бивши и настоящи членове на Iron Maiden създадоха фонда Clive Burr MS Trust Fund и организираха периодично концерти за набиране на средства за лечението му и покриване на ежедневните му разходи.

Роденият в Лондон Бър се присъединява към бандата през 1979 г. и свири в техния дебютен албум през 1980 "Iron Maiden" и в следващия - "Killers" през 1981. Неговият трети и последен албум с групата е през 1982 - "The Number Of The Beast", който оглавява британската класация за най-добър албум.

"The Number of the Beast" е считан за класика в хеви метъла. Този албум донася на групата световна популярност и съдържа хитове като "The Number of the Beast", "Run to the Hills" и "Hallowed Be Thy Name".

За втори път групата поема на световно турне в САЩ, Канада, Австралия и Япония. След турнето барабанистът Клайв Бър напуска и е заместен от Нико Макбрейн. Списание "Ролинг Стоунс" нарича Бър "основна съставка" в саунда на бандата.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини