От х:

Днес в x:

Рекордно изкачване на Еверест – 2 пъти за 11 дни!

При това от непалка, която влезе в Книгата на рекордите Гинес

За някои хора изкачването на Еверест е връх в живота им, подвиг на невероятна воля, физически и психически сили. Какво обаче да кажем за 29-годишната непалка Чхурим, която изкачи най-високия връх в света (8848 м) два пъти за един месец! Снощи тя получи сертификат от министъра на туризма на Непал Поста Бахадур Богати, удостоверяващ, че постижението й е записано в Книгата на рекордите Гинес, съобщи БГНЕС.

Чхурим достигнала върха на 12 май м. г., след което се върнала в базовия лагер за заслужена почивка. Но викът на планината надделял над желанието да се прибере у дома на хълмовете североизточно от столицата Катманду и тя приготвила багажа си отново, проверила екипировката си и поела към върха за втори път с друг екип от алпинисти малко повече от седмица по-късно.

"Тя проява силна воля и невероятно желание. Чхурим е много смела жена", заяви говорител на хималайска алпийска група. Планината винаги е била изключително предизвикателство за жените шерпи в Непал. Първата местна алпинистка, достигнала върха, е 32-годишната Пасанг Лхаму, която извършва подвига през 1993 г., но трагедията я застига при слизането, когато заради лошото време умира от студа.

Оттогава още 21 непалки са достигали върха, но Чхурим е първата, която го изкачва два пъти за един сезон. Според нея най-голямата трудност за жена алпинистка е да се изкачи до върха с екип от мъже шерпи. "За жени като мен се оказва много трудно, защото няма тоалетни. Петима души трябваше да споделят една палатка, беше малко неловко", сподели Чхурим.

Около 3000 души са успели да изкачат Еверест, след като Едмънд Хилари и шерпа Тензинг Норгай правят това за първи път през 1953 г.

Сезонът на изкачването на Еверест започва в края на април, когато малък прозорец между пролетните и летните мусонни ветрове предоставя най-добрите условия за достигането на върха.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини