От х:

Днес в x:

Продължава делото за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот

Делото за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот продължава днес - 18 февруари, съобщиха от Пловдивския окръжен съд.


От 14 часа в 9 зала на Пловдивския окръжен съд ще се разгледа търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на "Вазовски машиностроителни заводи " ЕАД по молба на " Механичен завод – Девин " АД. Делото се разглежда при закрити врати. На предишното съдебно заседание съдът допусна присъединяването като втори кредитор на "Първа инвестиционна банка " АД гр. София. Делото беше отложено за събиране на доказателства по искане на ответника, както и по служебно предприети от съда действия, също за събиране на доказателства.

Молбата на "Механичен завод – Девин " АД беше оставена без движение, като съдът указа и задължи в срок от 10 дни от датата на съдебното заседание да уточни обстоятелства по молбата и да представи писмени доказателства.

БГНЕС припомня, че Пловдивският окръжен съд разгледа за първи път на 21 януари търговското дело, образувано по искане на "Механичен завод – Девин" АД, за откриване на производство по несъстоятелност на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД.

На 15 януари 2013 г. в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) бе проведена среща, в която държава, синдикати и ръководството на "ВМЗ" ЕАД трябваше да решат какви мерки да бъдат предприети с цел оздравяване на дружеството в Сопот.

На срещата бе договорено, че до 13.00 ч. на 16 януари 2013 г. мениджърският екип в дружеството ще предостави икономически анализ и вариант на Оздравителна програма за "ВМЗ" ЕАД на структурите на КНСБ и КТ "Подкрепа". В срещата участваха министър Делян Добрев и екип от МИЕТ, министър Тотю Младенов и екип от Министерство на труда и социалната политика, председателят на Съвета на директорите на завода Христо Ивановски, изпълнителният директор на "ВМЗ" ЕАД Иван Стоенчев, както и представители на синдикалните структури завода и централите на КНСБ и КТ "Подкрепа".

На 16 януари 2013 г. в 20.00 ч. на представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" от ръководството на "ВМЗ" ЕАД бе дадена информация в писмен вид за фактическото състояние на дружеството и бе връчена покана, чрез която изпълнителният директор на "ВМЗ" ЕАД се опитва да стартира процедура по масови уволнения, а не вариант на Оздравителна програма, по която да се водят преговори, както бе договорено на срещата в МИЕТ.

Съгласно връчената на 16 януари 2013 г. на двата синдиката в дружеството покана от Иван Стоенчев, информация по Оздравителната програма ще бъде предоставена на синдикатите на 21 януари 2013 г. до 16.55 ч., а преговорите ще започнат на 24 януари 2013 г. от 8.30 ч. в дружеството.

След като разгледа предложения график от мениджърския екип на дружеството и предоставените до настоящия момент материали, касаещи само икономии от съкращения на персонал – и при липсата на ясна и точна информация за икономическото и финансово състояние на дружеството, обема на работа, която ще се изпълнява през първото полугодие на 2013 г. и икономиите, които ще се реализират от основната дейност – синдикалната структура на КНСБ във "ВМЗ" ЕАД прецени, че: не е изпълнен поетият пред двамата министри Делян Добрев и Тотю Младенов ангажимент от мениджърския екип да предостави необходимата финансова и икономическа информация, на базата, на която да се изготви Оздравителна програма за дружеството, която да гарантира нормален производствен процес, трайни работни места и изплащане на трудовите възнаграждения.

С оглед на посочените факти тогава не бяха изпълнени разпоредбите на чл. 130а от Кодекса на труда и процедурата по информиране и консултиране в случаи на масово уволнение в дружеството не е стартирала – процедура, регламентирана от Кодекса на труда, на базата, на която да се избегнат или ограничат масовите уволнения и да се смекчат последиците от тях. Най-късно до 21 януари 2013 г. работниците очакваха изплащане на заплатата за м. октомври и аванса за м. ноември, обещани от мениджърския екип на срещата в МИЕТ.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини