От х:

Днес в x:

Фондация: Все повече старци ядат бой вкъщи

Представителите на фондацията. Антония Филева е в средата

„Драстично се увеличават случаите на домашно насилие над възрастни хора, над 65 години. Докато през 2011 година техният дял е бил около 10 процента, през 2012-а случаите са вече почти една трета от всички, които са ни потърсили за помощ.“ Това заявиха днес от фондация „Джендър перспективи“, които представиха новия си проект „Живот без насилие“. Фондацията, оглавявана от Антония Филева, има две приемни – на ул. „Костадин Симидчиев“5 в Хасково и на ул. „Св. Климент Охридски“ 1 в Димитровград. В тях специалисти оказват помощ на пострадали от домашно насилие, които за мината година са били 145 в двата града. В Димитровград помощ от фондацията са потърсили 58 души, в Хасково – 97.

Тревожен е ръстът на възрастните хора, подложени на насилие вкъщи. В повечето случаи скандалите са за имоти и пари, обясни Антония Филева. Възрастните са подложени на тормоз от собствените си деца и внуци. Много от тях живеят в селата, разполагат с ограничени финансови възможности и помощта от фондацията често е единственият изход от боя вкъщи.

За тази цел в рамките на проекта „Живот без насилие“ се организират семинари и срещи с хората от четири села – Горски извор, Брягово, Узунджово и Александрово. На възрастните хора ще се разясняват правата им, закона за защита от домашно насилие, както и начините за спасение.

Фондацията работи в сътрудничество с много институции и организации – областната дирекция на МВР, болниците в Хасково и Димитровград, двете районни съдилища, социалните дирекции, както и с районните инспектори. Представители на повечето от тези организации присъстваха днес в пресклуба на БТА, където бе брифинга на фондацията.

От няколко години фондация „Джендър“ е в преговори с американското посолство в София за финансиране на изграждането на Кризисен център в Димитровград. Идеята на фондацията е в него да се настаняват пострадали от домашно насилие от цялата област. Сега жертвите, които трябва да бъдат изведени от семейството, се изпращат в други области.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини