От х:

Днес в x:

Хасковския паяк: Глобените лъжат и не познават закона

Неправилно паркиране и потърпевш пешеходец

Глобените шофьори лъжат за обстоятелствата при които са били санкционирани или не познават закона, а понякога и двете. Това е констатацията на хасковската общинска полиция, която днес се обърна към Haskovo.net по повод публикувания вчера материал „Пловдивчанин: Хасковските шофьори са подложени на произвол“. В него водач на вдигнато от паяка МПС твърди, че с нищо не е нарушил закона. Днес хасковската общинска полиция предостави снимки от момента когато е вдигнат Фолксвагенът на потърпевшия. Снимките са направени в 10.36 часа пред сградата на НОИ-Хасково на улица „Странджа планина“.

Ако това не е нарушение, не знам кое е, обяви Борис Христов от Общинска. От снимките е видно, че белият „Пасат“ е заел целия тротоар на уличката. Твърденията на водачът Наско Недев, че е оставено изискваното от закона място от 2 метра за преминаване на пешеходци, се оборва от снимковия материал. Свободното място е най-много 2-3 плочки или около половин метър в най-добрия случай. На един от фотосите се вижда дори как пешеходка преминава по уличното платно заради заетият тротоар.

Що се отнася до твърдението че Общинска вдига избирателно коли, то в случая се вижда, че в момента на нарушението няма други МПС-та на тротоара. Вчера Недев се възмути как само неговата кола е на наказателния паркинг при наличието и на други нарушители. В късният следобед на мястото наистина имаше десетки паркирани неправомерно коли, но не и в момента на нарушението.

По повод твърдението на потърпевшия Недев, че е безупречен шофьор, който познава закона, полицай Христов показа и новата редакция на ЗДвП от август миналата година. Същата редакция, която увелича глобата за винетка от 100 на 300 лв и регламентира спиране на колата от движение при липсата на стикер. В член 94-ти има допълнение според което

„...Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места ..... ако откъм страната на сградите оставаразстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци“

Собственик на пътя в градска среда е общинската администрация. Тоест, ако мястото не е оразмерено като паркинг или Синя Зона, паркирането върху тротоарите е ЗАБРАНЕНО във всички случаи.

А в Хасково не само, че се паркира масово върху тротоарите ами понякога не се оставят дори и 20 сантиметра разстояние, твърдят от Общинска и показаха десетки фотоси, при това само от днес. Другото масово нарушение, е че се спира на по-малко от 5 метра от кръстовище.

Б.Р. Haskovo.net изразява съжаление за негативните реакции спрямо Общинска полиция в ситуация, при която те са изпълнили правомерно своите задължения. Надяваме се на по-своевременна реакция от институциите за в бъдеще при журналистически питания, в опит да дадем и другата гледна точка по проблема. Нещо което се опитахме да направим още вчера. А иначе като всяка свободна медия се чувстваме морално задължени да огласяваме всеки проблем, зад който гражданите застават с името и лицето си.

Г. Христов

Свободното за преминаване място-не повече от 3 плочки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини