От х:

Днес в x:

Микрочипен ЧРД за Стивън Хокинг

На церемония в Центъра за Теоретична Космология в Кеймбридж, Intel представи уникален подарък за рождения ден на професор Стивън Хокинг. Подаръкът представлява съобщението "Честит Рожден Ден на професор Стивън Хокинг," записано стотици пъти върху една триста милиметрова силициева пластинка, която обикновено се използва за масово производство на чипове на Intel. Поздравленията са "отпечатани", използвайки 32nm производствена технология на Intel. Наноскопични медни линии, които обикновено се използват за производството на чипове с висока производителност и ниска консумация на енергия, като например тези в най-новите смартфони с IntelInside®, са били използвани за създаване на поздравленията. Всяка буква е широка десет микрона, което е около десет пъти по-малко от ширината на човешки косъм. 

"Това е един много специален подарък за необикновен учен и изключителен човек", каза проф. Мартин Кърли, Intel вицепрезидент и директор на IntelLabsEurope, при връчването на наградата. " Новаторският научен принос на професор Хокинг и неговата забележителна устойчивост са вдъхновение за всички нас." 

Проф.Стивън Хокинг е директор на научните изследвания и основател на Центъра за Теоретична Космология. Новият суперкомпютър на Центъра COSMOSMkIX, част от UKDiRACFacilityи създаден с помощта на Intel технология, цели да разреши някои от най-сложните математически предизвикателства, пред които са изправени учените в космологичните изследвания. Той ще бъде използван, за да проучи произхода на нашата вселена, да се анализират данни за космически микровълнов фон от сателита на Планк и да се проучи сложността на произхода на нашата вселена с теория на решетъчни симулации на полето на нелинейни явления през първите фракции на секунда. 

Суперкомпютърът ще допринесе да се отговори на ключови въпроси като: Какво се случи в първите моменти след Големия взрив? Какви са първичните зачатъци, които водят до формирането на галактики, звезди, планети и в крайна сметка на хората? 

COSMOSMkIX използва 1856 IntelXeon ® E5 процесорни ядра, подпомагани от 31 IntelXeon Фи ™ Coprocessors, които заедно генерират максимална теоретична производителност от около 75 TFLOPS (Тера операции с плаваща запетая в секунда). 

"Ние имаме дългосрочни отношения с професор Хокинг", каза Джъстин Ратнър, Intel главен технологичен директор и управляващ директор на IntelLabs. "Ние сме много доволни да продължаваме да подкрепяме работата на Центъра за Теоретична Космология и да работим в тясно сътрудничество с професор Хокинг за подобряване на неговата персонална комуникационна система". 

Силициевата пластина беше връчена на професор Хокинг като продължение на симпозиума StateoftheUniverse, който се проведе, за да се отпразнува неговата 70-та годишнина и приноса му към основните физиката и космологията. Събитието бе предавано на живо от Intel в Интернет. 

Intel също така обяви спонсорството си за COSMO 2013 Международна конференция по физика на частиците и космология, която ще се проведе в Кеймбридж на 2-6 септември 2013. Планирано е да присъстват множество лектори на високо равнище като професор Хокинг, професор Брайън Кокс и професор Дейвид Спергел ще изнесат публични лекции по време на събитието.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини