От х:

Днес в x:

Над 77 дела се разглеждат месечно в Районен съд - Първомай

Спасимир Здравчев

За 2011 година в Районен съд - Първомай средно на месец са разгледани 77 дела. Информацията получихме от административния ръководител Спасимир Здравчев по повод на публикация във вестник „Стандарт” за натовареността на съдилищата в България. Изчислени при 3 щата, това са средно по 25,67 дела месечно на съдия.

До края на януари 2013 година ще е готова статистиката и за изминалата 2012. Тя ще бъде публикувана на сайта на районния съд, каквото е изискването на чл. 80, ал. 1, т. 11 от Закона за съдебната власт. Със сигурност натовареността на съдиите ще е повишена, тъй като в Първомай щатната численост е намалена от три на две бройки от началото на месец април 2012 година.

Вестник „Стандарт” посочва още, че служителите на Темида, обслужващи райони с по-малко население, респективно с по-малко дела, вземат същата заплата като колегите си от по-натоварените съдилища. По този повод съдия Здравчев коментира: „Правосъдието е функция на държавата. От това зависи какво правосъдие ще имаме. Първомайско не се слави като край с висока престъпност, а броят на гражданските дела зависи от броя на повдигнатите пред съда правни спорове. Не е строго регламентирано колко жители от съдебния район трябва да се обслужват от един съдия. Да, има по-натоварени съдебни райони от нашия, но да се гледат над 100 дела месечно от един съдия нито е нормално, нито е правилно”.

В хода на разговора председателят на районния съд обясни, че е трудно, но не и невъзможно да се намери начин за измерване на натовареността - тя зависи не само от броя на делата, а и от тяхната правна сложност. Сподели и че заплатата не бива да се превръща в основен стимул за кариерно развитие.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини