От х:

Днес в x:

16 °C

135 години от победния ход на руската армия по Първомайско

Генерал Николай Веляминов

В началото на 1878 година  от три посоки руски формирования достигат пределите на Първомайска околия – от Чирпан приижда ген. Карцов,  от запад ген. Гурко и от юг преследващите Сюлейман паша кавалерийски формирования на генералите Веляминов, Чернобузов и Червин.

 По пътя от Поповица към Хасково се движат поделенията под командването на ген. Гурко.  Записан е дори точния час в който Дебър е бил „очистен“ от турските войски – 16 часа. Тогава там навлизат 2 стотни казаци под командването на полковник барон Шакелберг. След него пристига една дивизия с командир генерал-майор Клодт. Селището е избрано за място за пренощуване. Наред с това започва трескаво събиране на информация, в което местното население оказва помощ.  Получават се сведения, че между Дебър и Бяла река е изоставен  турски обоз: „…Цялото шосе е заето от обоза на турските бежанци, захвърлили своите жени, деца и побягнали към съседното село Гюндекли(Гювендекли)…“

Изпратеният да разузнае какво е положението по пътя, кап. Зданович, завзема село Бяла река без бой към 20 часа.

В същото време капитан Назимов насочва своите кавалеристи към днешна Поройна. В покрайнините му е посрещнат от изстрелите на отряд черкези. Заради късния час и тъмнината кап. Назимов се отказва да води военни действия, преминава реката и отделя Поройна (Долно Дерекьой) от изчезналото  вече Горно Дерекьой с помощта на постове и часови. На другия ден откъм Дълбок извор пристигат разузнавателни части и с тяхна помощ черкезите са разбити и окончателно е освободено село Поройна.

Според  спомените на местните жители, Дълбок извор е освободено още на 8 януари от преминалите разузнавателни отряди.  Те, заедно с взводът на корнет Миллер, който също събирал сведения, преминали през Татарево сутринта на 18 януари и се свързват с полка, който е бил в Дебър.  Авангардът на ген. Гурко се отправя към Хасково. В книгата си Никола Сталев прави предположение, че на 18 януари руснаците навлизат и в село Православен.

Сталев прави предположение и за това, че I Кавказка кавалерийска дивизия се е движела успоредно на формированията,  движещи се в посока Хасково, но с два дена напред. За това може да се счита, че кв. Любенво и Караджалово са освободени на 15 и 16 януари.  Пак тогава, свободата си получават горящото Крушево и чифликът, който е бил на мястото на днешното село Добри дол.

По материали от книгата на Никола Сталев „ Първомай и Първомайско през вековете”

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини