От х:

Днес в x:

Гьоте бил турчин?

Дали родът на великия немски поет Йохан Волфганг фон Гьоте произхожда от селджукски турци, чуди се в. “Заман”, позовавайки се на изследвания в книга на турския учен Ариф Арслан.

“Заман" посочва, че въпросът за религиозната принадлежност на Йохан Волфганг фон Гьоте отдавна занимава изследователите - писателят не е посещавал църква, но пък се твърди, че заедно с мюсюлманите правел намаз, а в сбирката стихотворения "Западно-източен Диван" пише, че не отхвърля твърденията, че той самият е мюсюлманин.

Според изследванията в книгата на д-р Ариф Арслан Гьоте е потомък на селджукския офицер Садък Селим. Той бил отведен от немски рицар като пленник в Баден-Вюртемберг. Там пък Селим се отличил с качества и бил произведен в чин полковник от местен граф и го наричали Селим Султан. Смята се, че от дъщеря му Анна Султан тръгва родът на Гьоте, твърди турският учен, предаде БЛИЦ.

В родословното дърво на Гьоте пък фигурират имената на Йохан Султан и на баща му Хенрих Султан. Смята се, че дъщерята на Йохан Султан - Анна Султан, е дала началото на рода на Гьоте, пише още в книгата си турският учен.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини