От х:

Днес в x:

Българско знаме се развя на Южния полюс

Проф. Христо Пимпирев заби за първи път български флаг на Южния полюс. Той е част от международната експедиция, посветена на стогодишнината от достигането на полюса от Роуалд Амундсен и Роберт Скот.

Събитието се е случило тази сутрин, съобщил българският участник в експедицията по сателитния телефон в Българския Антарктически институт, предаде "Фокус".

Участниците в експедицията успешно са стъпили на най-южната точка на Земята - Южния полюс.
Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержавслед тръгнаха на 29 декември по маршрута София – Фракфурт – Сантияго де Чили – Пунта Аренас – Южния полюс.

Времето в момента там е ветровито с температура -32 градуса. Сега южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва.

Пимпирев и Дугержавслед тръгват обратно за лагер Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км от полюса.

Утре експедицията е планирано да се завърне в Пунта Аренас, откъдето се очаква връзка с проф. Пимпирев и снимки от Южния полюс.

Съставът на научния екип включва американци, канадци и немци. Експедицията е посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс, в края на декември 1912 г. от норвежеца Роуалд Амундсен, който стъпва за пръв път на Южния полюс, а през януари го достига Роберт Скот. На връщане от полюса той и спътниците му загиват.

В периода между 1993 г. и 2013-а България организира 21 поредни антарктически експедиции. Осем дами участваха в миналогодишната 20-та поред антарктическа българска експедиция. Миналата година България имаше свой проект, с който изследва как глобалното затопляне влияе на тюлените.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини