От х:

Днес в x:

Жан-Мишел Жар и ”Ролинг стоунс” стават ”руснаци”?

Печатът в Русия коментира решението на президента Владимир Путин, дал вчера руско гражданство на френския актьор Жерар Депардийо, предаде БТА. Коментира се възможността и други да последват примера на френския артист.

Недоволен от очакваното повишаване на данъка върху разкоша във Франция от 1 януари, Депардийо заяви през декември, че смята да се откаже от френското си гражданство и да се изсели в Белгия, напомня електронният "Утро". Скандалът вдигна шум, заради което данъкът в крайна сметка не бе въведен; това обаче не спря актьора.
Сега вместо 41 на сто френски ДОД за физически лица Депардийо ще плаща 13 на сто в руската хазна.

Според юристи впрочем нещата не са толкова прости - за да плаща данъци в Русия, човек трябва да живее в страната поне 183 дни годишно, пише "Московский комсомолец". Депардийо ще плаща медицински осигуровки или вноски за пенсия, само ако работи за руска компания - сиреч ако се снима в руски филми.
Той обаче не е единственият французин, решил да избяга от разорителните налози в страната си.

Прочутият музикант Жан-Мишел Жар официално подаде молба до Лондон с оглед да се изсели във Великобритания и да развива бизнеса си там, посочва вестникът. Постъпката на музиканта обаче е най-малкото странна. Защото в Обединеното кралство ДОД за физическите лица е още по-висок, отколкото във Франция, и при много високи доходи достига 50 на сто.
Може би бизнесът на Жар не е толкова успешен, че да плаща за него половината от печалбата, разсъждава "Московский комсомолец".
Ако пожелаят да получат руско гражданство, други граждани на Франция, примерно Жан-Мишел Жар, също ще трябва да подадат писмена молба, заяви прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков, цитиран в "Известия".

Програмата на руския държавен глава засега не включва среща с Депардийо. Всъщност не е задължително актьорът да идва в Русия; всички документи във връзка с новото му гражданство може да бъдат оформени в руското посолство в Париж, допълни Песков. Кремъл обясни, че французинът получава руско гражданство заради приноса му в развитието на руското кино, посочва "Лента". Изданието напомня, че Депардийо е играл например Распутин и се е снимал в руски реклами за кетчуп, банкови услуги и кухненски мебели. Обясненията на Кремъл обаче според "Лента" са излишни, доколкото в Русия "са се укривали навремето (. . .) от своите сънародници" бивши политически водачи като сваления киргизстански президент Аскар Акаев, аджарския лидер Аслан Абашидзе "и други лица, чиито заслуги пред руските домакини са просто нищожни в сравнение със заслугите на Депардийо".

Научил новината, руският вицепремиер Дмитрий Рогозин предрече в Туитър, че заможни европейци ще започнат да емигрират в Русия. Оптимизмът му, естествено, е заразителен, макар да забравя, че милионите на Депардийо са нищо работа за държава, от която "изтичат" по сто милиарда долара годишно. Но с този суров климат Русия едва ли ще дочака радостта да чуе в новогодишния концерт, застанали до Николай Басков, мигриралите "Ролинг стоунс", добавя "Лента".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини