От х:

Днес в x:

Граничар № 1 на Свиленград с награда за 125-годишнината на Гранична полиция

Шефът на ГПУ- Свиленград комисар Георги Калайджиев получи почетно отличие от глав.комисар Калин Георгиев

Шефът на ГПУ- Свиленград комисар Георги Калайджиев получи почетно отличие на МВР „За доблест и заслуга”. Той беше награден от глав.комисар Калин Георгиев по време на церемонията за честването на 125-та годишнина на Главна дирекция “Гранична полиция” .

За добра работа със заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов бяха наградени общо 11 служители, със заповед на главния секретар – 13, а със заповед на директора на ГДГП бяха отличени 22-ма.

Служителите на ГДГП отбелязаха пред ръководството на министерството най-важното от свършената работа през тази година. За гарантиране на високо ниво на сигурност по външните граници на ЕС преди три месеца беше пусната в експлоатация Интегрираната система за контрол и наблюдение на българо-турската граница. Системата, която пилотно заработи в участъка между граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, направи 58 километровото трасе непробиваемо от набезите на нелегални.

Г. Калайджиев на своя територия на ГКПП Капитан Андреево

На външните граници са задържани 1 743 незаконни имигранти, стана ясно по време на церемонията. Най-голям е броят на гражданите от Сирия - 561, Палестина - 276, Ирак - 235, Турция – 94 и Алжир - 86.

На българо-турската граница са 99 % от общия брой на задържаните лица.

От началото на годината на ГКПП са задържани 978 лица, обявени за издирване, сочи още статистиката. 326 от тях са издирвани в Шенгенската информационна система, 14 - от Интерпол. На граничните пунктове през тази година са задържани 124 автомобили, обявени за издирване.


ИСТОРИЯ

След освобождението на България от османско робство четите и местните караули са първите пазители на границите ни. Този начин на охрана съществува цяло десетилетие. Постепенно пехотни дружини поемат функциите на селските погранични стражи по границата на Княжество България с Румъния и Сърбия. Охраната на границата с Турция се поема от специална конна жандармерия. През 1887 г. министър-председателят и министър на вътрешните дела на Княжество България Стефан Стамболов внася в Народното събрание законопроект за пограничната стража. Законът е приет и на 22 декември 1887 г. е обнародван в “Държавен вестник”. С него охраната на държавните граници се възлага на министерството на вътрешните дела. През 1900 г. е одобрен първият устав за пограничната служба, според който под охраната на граничната стража се поставя гранична зона, простираща се на 5 км навътре от сухопътната граница в територията на България. От 1937 г. е определено точното обозначаване на граничната линия с гранични пирамиди и гранична бразда.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини