От х:

Днес в x:

Мило, слушаш ли ме?

Начинът, по който общуваме с другите и изразяваме чувствата, мислите, гледните точки и мненията си, или накратко това, което наричаме комуникация, е същината на отношението ни с останалия свят. Всяка връзка също има нужда от добра комуникация, за да оцелее. Ние хората не можем да живеем без да говорим, да взаимодействаме и да се изразяваме пред тези, които обичаме, пред роднините си, а и пред обществото като цяло.

Комуникацията ни позволява да споделяме интересите и притесненията си, да се подкрепяме взаимно, а това стои в самата основа на всяка връзка. Няма смисъл от връзката между двама души, били те родител и дете или съпруг и съпруга, ако не могат да споделят един с друг как се чувстват и какво си мислят чрез думи, сигнали, писма и други подобни посредници на комуникацията. Хората, които са ни близки, като семейството и приятелите, са тези, с които комуникираме най-много.

Добрата комуникация и умението на двама души да общуват помежду си са много важни, защото формират душата на връзката им.

Големите спорове и кавги се случват обикновено именно защото хората не комуникират или защото общуването им е грубо и враждебно. Възможно е единият да каже нещо, което другият да интерпретира погрешно, а това лесно води до недоразумения и взаимни обвинения.

За да проработи една връзка, двете страни в нея трябва да комуникират, да се обичат и уважават взаимно.

Малките жестове

Във всяка връзка малките жестове и милите думи са нещо много важно. Да поздравим съпруга или съпругата си с добро утро след като сме се събудили или да отговорим на родителите или близките си веднага щом ни зададат въпрос не е трудно, а всъщност е нещото, което може да промени изцяло взаимоотношенията ни в по-добра насока без дори да го осъзнаваме. Ако взимаме под внимание какво хората имат да ни кажат и отделим една минута от натоварения си график, за да им отдадем заслуженото внимание и уважение, това може да заздрави връзката ни.

Да споделяме истинските си чувства

Много често срещана и основна грешка в комуникацията между хората е да крият истинските си чувства и мнения, когато общуват с близките си. Това обикновено се случва от страх, че можем да разгневим или разочароваме любимите си хора. Всъщност е много важно да споделяме истинските си чувства. Без значение колко сме близки с някого или колко го обичаме, никой не може да прочете мислите ни и да разбере какво имаме да кажем без наистина да сме го казали. Оскъдната комуникация или погрешната информация могат да предизвикат проблеми и недоразумения, които да доведат до спорове, скандали и объркване.

Когато говорим с някого, е добра идея първо да съгласуваме мислите си и да структурираме наум съдържанието, което искаме да изречем. Когато комуникираме, трябва да сме ясни за всичко и да казваме нещата по начин, по който няма да засегнем чувствата на другия. Добър начин за започване на разговор е да кажем нещо позитивно, което да е от полза за човека срещу нас. По този начин можем да привлечем вниманието му, да го накараме да се почувства специален и да кажем това, което искаме.

Да изслушваме другите

Добрата комуникация с хората, които обичаме, не предполага просто да кажем как се чувстваме и да приключим разговора. Важна част от общуването е да изслушваме това, което има да ни каже другия. Ако се докажем като добър слушател, човекът, с когото комуникираме, ще се почувства комфортно и ще може да разговаря честно и открито. Също така на свой ред той ще прояви интерес към това, което имаме да му кажем, ако преди това сме уважили неговите мисли.

Поддържането на постоянен очен контакт, отпуснатият език на тялото, проявяването на интерес към това, което другия има да каже, седенето с лице към събеседника и въздържането от всякакви смущаващи движения са няколко лесни начина да се превърнем в по-добър слушател и да караме човека срещу себе си да чувства, че наистина обръщаме внимание на думите му. След като комуникацията приключи винаги трябва да задаваме въпроси или да си или да си изясним, ако имаме някакви съмнения, за да сме сигурни, че няма да възникнат недоразумения или погрешни интерпретации от нито една от страните.

Как да се научим да общуваме по-добре

Във всяка връзка има моменти, наситени с проблеми или различия, които могат да доведат до обтегнати отношения и липса или недостиг на комуникация. Винаги имаме шанс да подобрим взаимоотношенията си с помощта на по-ефективно общуване и с действия, които да покажат на другия, че ни е грижа за него. Има много начини, по които да опитаме да подобрим качеството на комуникацията с хората в живота си, особено с най-близките, които играят важна роля в него.

Първото и най-важно нещо, което трябва да направим, за да подобрим комуникацията, е да се запитаме кои са конфликтните въпроси, които водят до спорове и отдръпване. След това трябва да разберем защо тези конфликти възникват и да се опитаме да избягваме подобни разговори или ситуации, които ги предизвикат.

След това трябва да определим темите, които правят човека до нас щастлив. И да окуражим общуването ни в тази насока. Дискусиите, които могат да разочароват или натъжат другия трябва да се избягват, доколкото това е възможно. Ако не можем изцяло да ги заобикаляме, трябва да опитаме да изкажем нещата по такъв начин, по който едновременно да обясним гледната си точка, но няма да нараним събеседника си.

Комуникацията е много важна част от всяка връзка, без която любовта, привързаността и близостта между двама души са непълни. От нас зависи как да общуваме с хората в живота си и как да им показваме, че ни е грижа за тях, че ги обичаме и че са специални.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини