От х:

Днес в x:

SMS-ът стана на 20 години

SMS-ът навърши 20 години. Първото текстово съобщение беше изпратено на 3 декември 1992 г. във Великобритания, съобщи Ericsson - една от основните компании, участваща в разработването на стандарта.    

Предплатените системи за таксуване помогнаха на мобилната телефония и SMS употребата набра скорост няколко години по-късно. През 2011 г. бяха изпратени близо 10 трилиона текстови съобщения, а днес технологията може да променя животи и да подобрява сигурността.

Оригиналната идея зад SMS съществува още от 1988 г., когато Инициативата по Европейски Телекомуникационни Стандарти (ETSI) я въведе в първия дигитален пан-европейски стандарт (по това време) - GSM.

Първоначалната идея, заложена в развитието на SMS, беше да се пращат текстови съобщения, уведомяващи потребителите, че имат гласова поща. Преди това се е налагало абонатите да се обаждат на специални центрове за гласова поща.

На 3 декември 1992 г. беше изпратено първото текстово съобщение от човек до човек, съдържащо пожеланието „Весела Коледа”. Въпреки че услугата беше създадена, за да изпраща съобщения между хора, отне време докато тя се наложи. През 1995 г. например, средностатистическият потребител е изпращал само по 0,4 текстови съобщения на месец.

Мобилната комуникация и SMS услугите започнаха да отбелязват ръст едва след пускането в употреба на предплатения бизнес модел, припомня Ericsson, която е сред първите компании, въвели мигновеното таксуване при пускане на SMS. Това помогна на потребителите да контролират разходите си, а операторите добиха сигурност, че получават пари за услугата.

Първите потребители на услугата бяха предимно хора с по-ниски доходи на развиващи се пазари, които ползваха предплатени планове.

Предплатеният бизнес модел беше този, който отключи потенциала на мобилната телефония и я превърна в масов продукт. Всеки, който имаше достъп до мобилен телефон, можеше да се свързва и да праща текстови съобщения и да прави обаждания на достъпни цени.

Днес таксуването в реално време позволява много повече. То дава възможност на потребителите да използват всякакъв вид услуги и да контролират разходите си. Те знаят колко трафик им остава в месечния план за мобилен интернет, което им позволява да плащат за приложения, билети за автобуси и т.н.

На индустрията й отне много години, преди да реализира потенциалът на SMS. Но днес потребителите пращат около 10 трилиона текстови съобщения на година в глобалните мрежи.

Услугата все още е предпочитана предимно от младите хора. Според доклада на Ericsson ConsumerLab от 2012 г., изпращането на текстови съобщения е любим начин за комуникация на тийнейджърите, когато не е възможно да разговарят лице в лице. 

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини