От х:

Днес в x:

Самолетен екшън с Бойко и Плевнелиев

Бурята над София вчера сериозно затрудни приземяването на самолета, с който пътувал президентът Росен Плевнелиев късно снощи, съобщи БНТ, цитирана от БГНЕС.

Държавният глава, делегацията и журналистите, които отразяваха официалното посещение в Турция, изживяха сериозна тревога при кацането на правителственото летище в София. Виновникът за пропаданията на президентския самолет "Еърбъс" е снощната буря над Западна България. Преди кацането на летище София тя предизвикала мощни турбуленции, въздушни ями и потоци от близките планини, обясниха от "Авиоотряд 28".

"Самолетът по разчет трябваше да кацне в 22:15 ч., но когато той тръгва да прави заход на летище София на около 300 метра височина, екипажът получава задействане на системата", заяви кап. Тодор Бoяджиев - летателен директор на "Авиоотряд 28". Така първият опит за кацане не успява.

След силно пропадане самолетът се издига рязко нагоре и кръжи над столицата около половин час. Опасност за живота на президента Плевнелиев и делегацията не е имало, но са били на косъм. Само пилотското майсторство ги е спасило. "Опасност щяло да има, ако екипажът е продължил захода вече близко до земята", добави кап. Тодор Бoяджиев.

Премиерът Бойко Борисов съобщи за БНТ, че по време на полет - също вчера, но от Варна, също е имал неприятности заради лошото време. "Г-н Бойко Борисов - министър-председателят сутринта трябваше да излети за Горна Оряховица, от там за Варна и от там да се прибере в София. Изрично го предупредихме, че обстановката ще е доста неприятна", каза Пенчо Пенчев - генерален директор на "Авиоотряд 28".

Въпреки сложната ситуация животът на премиера не е бил застрашен. В момента ръководството на "Авиотряд 28" обмисля да награди професионализма на пилотите на двата самолета.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини