От х:

Днес в x:

Бизнесът иска чираци и калфи

Промяна в системата на обучението, в Кодекса натруда и в тежкия административен апарат, са част от промените, които ще окажат благоприятна среда за излизане на фирмите от „сивия сектор“.

Темите бяха набелязани като част от пътя, по който роботодателите смятат, че трябва да се върви за по-качествени условия на труд. Въпросите бяха поставени в рамките на кръглата маса заучредяване на Дискусионен клуб към БТПП. Като представители на Хасковската търговско- промишлена палата учстваха експертите Катя Атанасова и Елиза Хубинова.

Промяната в кодекса на труда, която да дава възможност на младите хора да работят от ранна възраст в сфера, към която имат интерес, дойде като предложение от страна на шефа на Камарата на строителите в Хасково Александър Киримов. В сега съществуващите разпоредби, лицата под 16-годишна възраст не могат да работят. 16-годишните пък имат възможност да се трудят със специално разрешение от родителите и Инспекцията по труда.

Старата практика на израстване в йерархията в даден занаят от калфа към чирак и майстор е неслучайна. Така младият човек изминава поетапно професионалната стълбица, мотивира се Александър Киримов. По този начин освен, че ще усвояват професия , младите хора ще имат възможност и да се подсигуряват финансово. В съседна Турция например, чиракуването е много разпространено. След определено време много от стажантите стават стипендианти на фирмата, в която трупат опит. Това е допълнително облекчение за семействмата им. От друга страна, е възможност и за самия бизнес да акумулира точно необходимите му кадри.

Тезата беше подкрепена и от младите хора, които присъстваха на дискусията. Те заявиха, че в системата на българското висше образование се набляга предимно на теоретичната подготовка, а чисто практическото „опипване“ на бъдещата професия остава на заден план. Така, лошо подготвени практически много от младите специалисти не могат да си намерят добре заплатена работа и често попадат в редиците на работещите в „сивия сектор“.

"Държавата трябва да върви към бизнеса, но и обратния процес също е важен“, коментира на срещата зам-областният управител Николай Нанев. Според него важен момент е законодателят да разпише облекчение за фирмите, които създават по-добри условия за труд в браншовете си. В момента всички са на равна нога и няма реално стимулиране за подобряване на робтната среда. Една от възможностите това да се осъществи е, например-категоризация на фирмите в дадения бранш, поясни Нанев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини