От х:

Днес в x:

16 °C

10 млр. лв. годишно потъват от сивата икономика

Боян Бойчев/вляво/ и Дарин Иванов се срещнаха в Хасково с предсавители на бизнеса и наемници на дискусия за неформалната икономика

10 млр.лв. годишно губи държавната хазна от работата на фирмите в сивия сектор. Според данните на експертите от Асоциацията на индустриалния капитал в България 32,6 % от компаниите у нас през последната година акумулират средства нерегламентирано.

Проучването е направено между работодателите и наемниците в 11 от пилотните браншове, като машиностроене, електроника и електротехника, туризъм, парфюмерия, и козметика, небанкови финансови институции. Сондираните мнения са в рамките на две представителни социологически проучвания по проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“.

Според бизнеса 36, 8 на 100 от компаниите са в неформалната икономика през 2012-та година. В сравнение с 2 години назад в настоящата година се отбелязва спад от 5, 7 %. Отчита се и, че все по-малко хора работят без трудови договори, но пък са се увеличили тези, които са във фиктивни трудово-правни взаимоотношения.

Основните причини, които посочват работодателите, че се работи в сивия сектор, са многото и тежки административни изисквания при регистрационните режими, бързите печалби чрез спестявания от невнесени данъчни и осигурителни плащания и нисък риск от наказуемост. 86 на 100 от бизнеса е заявил, че си дава ясно сметка, че сивата икономика влияе зле на икономикат като цяло. 85 % отговарят, че са убедени, че тя стимулира некоректните работодатели.

През 2012-та година строителството, туризмът, парфюмерията и козметиката, електрониката, и електротехниката са браншовете където най-често се работи в сивия сектор. Недостатъчни доходи, трудното намиране на високоплатена работа, слаба икономическа инфраструктура като цяло в регионите са сред основните причини, посочени от работниците като подтик да се включат в неформалния икономически сектор. Според анализаторите -изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов и Боян Бойчев, зам.-предс. на УС но АИКБ, поне още 10-15 години темата „ сива икономика „ в особено големи размери у нас ще е актуална. Като пример за допустими граници на формалния сектор, експертите посочиха Швейцария, където процента на сивя сектор се движи между 10 и 15 процента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини