От х:

Днес в x:

33 °C

10 млр. лв. годишно потъват от сивата икономика

Боян Бойчев/вляво/ и Дарин Иванов се срещнаха в Хасково с предсавители на бизнеса и наемници на дискусия за неформалната икономика

10 млр.лв. годишно губи държавната хазна от работата на фирмите в сивия сектор. Според данните на експертите от Асоциацията на индустриалния капитал в България 32,6 % от компаниите у нас през последната година акумулират средства нерегламентирано.

Проучването е направено между работодателите и наемниците в 11 от пилотните браншове, като машиностроене, електроника и електротехника, туризъм, парфюмерия, и козметика, небанкови финансови институции. Сондираните мнения са в рамките на две представителни социологически проучвания по проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“.

Според бизнеса 36, 8 на 100 от компаниите са в неформалната икономика през 2012-та година. В сравнение с 2 години назад в настоящата година се отбелязва спад от 5, 7 %. Отчита се и, че все по-малко хора работят без трудови договори, но пък са се увеличили тези, които са във фиктивни трудово-правни взаимоотношения.

Основните причини, които посочват работодателите, че се работи в сивия сектор, са многото и тежки административни изисквания при регистрационните режими, бързите печалби чрез спестявания от невнесени данъчни и осигурителни плащания и нисък риск от наказуемост. 86 на 100 от бизнеса е заявил, че си дава ясно сметка, че сивата икономика влияе зле на икономикат като цяло. 85 % отговарят, че са убедени, че тя стимулира некоректните работодатели.

През 2012-та година строителството, туризмът, парфюмерията и козметиката, електрониката, и електротехниката са браншовете където най-често се работи в сивия сектор. Недостатъчни доходи, трудното намиране на високоплатена работа, слаба икономическа инфраструктура като цяло в регионите са сред основните причини, посочени от работниците като подтик да се включат в неформалния икономически сектор. Според анализаторите -изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов и Боян Бойчев, зам.-предс. на УС но АИКБ, поне още 10-15 години темата „ сива икономика „ в особено големи размери у нас ще е актуална. Като пример за допустими граници на формалния сектор, експертите посочиха Швейцария, където процента на сивя сектор се движи между 10 и 15 процента.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
09 авг 2020
Последни новини