От х:

Днес в x:

Празнуват възрастните хора

Около 6640 човека от община Първомай, над 65 години, днес отбелязват Деня на възрастните хора. Те са около 26% от населението според данните на статистическия институт след последното преброяване.

На 1 октомври изразяваме признателността към мъдростта им, към тези, които са ни отгледали и са се грижили за нас. От 1991 година този ден се отбелязва в десетки страни под мотото „Общество на всички възрасти". Целта на кампанията е да обърнем внимание на възрастните хора около нас, да отбележим техния принос към обществото ни, да чуем това, което имат да ни разкажат.

Проблемите на българските възрастни хора са тема на последните години - ниски пенсии, лошо медицинско и социално обслужване, труден достъп до местата за социални контакти. Тяхното ежедневие не винаги е лесно, но най - много им тежат самотата, изолацията, неразбирането, незачитанетоДа се старее е отегчително, но това е единственият начин да се живее дълго - казва Бърнард Шоу. А за да се чувстват живи нека намерим минутка в забързаното си ежедневие, за да им обърнем внимание да ги попитаме как са, имат ли нужда от нещо да им се усмихнем с обич. Нас това няма да ни забави, но ще промени неимоверно техния ден, ще стопли душите им и ще ги усмихне.

Община Първомай може да се похвали с изграден по програма Социален патронаж. Около 400 възрастни хора получават топла храна - стъпка в тяхна помощ. Пълноценен социален живот водят и пенсионерските клубове. Тази година те ще отбележат празника си на 6 октомври  – ще се съберат, за да се повеселят, да попеят и да потанцуват, тези които все още могат.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини