От х:

Днес в x:

Отново бурки пред съда в Пазарджик

Делото в Пазарджишкия окръжен съд срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на салафитското направление на исляма и налагането на шериатска държава, беше отложено.

Причината за отлагането е неявяване на адвокат Хари Харламбиев, който защитава ръководителя на организацията Саид Мутлу и първите му помощници. Адвокатът не е уведомил съда за отсъствието си и затова не е осигурен и служебен защитник, съобщава БНР.

Съдията по делото определи поведенито му като некоректно и заяви, че ще направи опит да взезе във връзка с него.

Днес трябваше да бъдат разпитани част от 30-те свидетели. Тези, които са от Пазарджик бяха освободени, но призованите от Смолян, Благоевград и Велинград - остават на разположение.

В 11. 00 часа съдът отново ще поднови заседанието по делото, за да се реши дали има възможност да продължи разпита на свидетели.

Пред сградата на съда отново има голямо присъствие на мюсюлмани с плакати - цитати от Корана. В района има засилено полицейско присъствие.

Припомняме, повечето от подсъдимите са развивали своята дейност в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

Сред обвиняемите са районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця "Ал Уакф ал ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Сред  13-те има и жена на име Горелска, която е учителка в благоевградско.

Срещу имамите е повдигнато обвинение за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма. Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският.

Организацията у нас бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. Всички обвиняеми са с наложена мярка "Подписка".

Вчера, 25 септември, Главното мюфтийство излезе с официална декларация, в която нарече безпочвени обвиненията срещу 13-те имами.

Мюфтийството заяви също, че адмирира инициативата на мюсюлманите, които излязоха да протестират срещу процеса.
Припомняме, на първото заседание преди седмица пред съда се събраха над 300 мюсюлмани в знак на протест срещу делото.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини