От х:

Днес в x:

Живот на пауза или помпозно нищонеправене

Помпозно нищонеправене

На 14 септември 2012 г. се проведе ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ на един ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важен за всички перничани проект "Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на Перник и актуализация на ПУП".

Екипът на консорциум "БЕФТ-ПиЕс Инвент", разработващ проекта, се яви в състав, наброяващ почти дузина специалисти начело с ръководителя на проекта - доцент-икономист.

Не бих се ангажирал с тълкуване и анализ на отделни детайли от този проект, финансиран с европейски пари. Малцината участници със сигурност усетиха бая социалистически повеи още от времето на първия мандат на кмета Андрей Андреев, когато се обещаваха горе-долу същите неща, които се обещаха и сега.

Тъй като споменах МАЛЦИНА участници - бих искал да задам въпроса: КАК, ЗАЩО и ПОРАДИ КАКВА ПРИЧИНА точно в края на работната седмица, в петък в 17.00 ч. се насрочи това ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО обсъждане, за което са предвидени и форс-мажорни дейности в Общинският Съвет? "Обсъждането" (кавичките съм поставил умишлено) премина при наличието на 1/5 от общинската администрация, 10 общински съветници - 8 от ГЕРБ и по един от "ПОП" и ДСБ, както и 30-тина граждани, като след един час общата бройка намаля почти наполовина! Нямаше нито един представител на пернишкия бизнес, на големите предприятия, т.е хората, от които се очакваше специализирано и компетентно мнение по изложеното, и които реално ще изпълняват дейностите, заложени в проекта. До този момент (12.00 ч. на 15 септември) в нито една пернишка медия, в нито един от пернишките сайтове не видях да се появи каквото и да било, свързано с "ОБСЪЖДАНЕТО". Така че най-вероятно, по старо и изпитано в годините правило, - другата седмица ще се утвърди нещо, което след няколко години ще се окаже "морално остаряло и не в съзвучие най-добрите европейски практики", в услуга на личните интереси на управляващите или просто крайно нефункционално и демоде! Което пък най-вероятно ще доведе до някаква актуализация на този проект (харчене на още пари) или до правене на нов, пак с усвояване на европейски пари, с измисляне на нови притурки към така наречените "ЗОНИ за...или ЗОНИ с..." и т.н. и т.н.

Подобен род „обсъждания” отдавна са патент на Кмета Янакиева. Чрез поставянето „в цайтнот” на Пернишката общественост и Общинския съвет всъщност тя си прави каквото си поиска! Длъжни сме да припомним така нареченото „обсъждане” на Бюджета на община Перник за 2012 г., който се превърна във фарс преди време, защото същият бе публикуван на сайта на общината едва ден преди това. Тогава кметицата отговори, че по закон не била длъжна да уведомява обществеността по-рано, въпреки че в закона е длъжна да даде поне 7-дневен срок за запознаване с бюджета на всеки, който се интересува от него.

Друг сериозен провал, останал незабелязан от обществото, е неизпълнението на помпозно обявени проекти на общината, до чиято реализация никога не се достига: Примери – 7-километровият парк с велоалея, който трябваше вече да е факт; Бизнес-парка, до който е изграден само един асфалтиран път, струващ милиони, но по който се стига само до гола поляна; Проекта за социални жилища, обявен помпозно преди изборите миналата година, по който не се случва абсолютно нищо; Новата детска градина в кв. Тева, която трябваше да бъде открита на 06.09.2012 г., но която в момента представлява само груб строеж и още много други.

В резултат на всичко това – Перник все повече заприличва на руина от миналото, на машина на времето, която ви връща поне 30 години назад когато се заприбирате от лятната си почивка. В сравнение с Перник провинциални градове като Лом (кликнете на подчертаното за да видите), Дупница, Добринище, Разлог и др. са си направо на светлинни години разстояние по отношение на постигнатото там! А ето и спонтанното и непредубедено мнение на приятелско семейство, което напусна Перник през 1998 г. и отиде да живее в друг български град: - Преди 15 години имаше съпоставимост между Перник и градът, в който живеем сега. Въпреки носталгията по Перник не бихме се върнали да живеем тук, защото за тези 15 години не сте "мръднали" и сякаш всичко е застинало!

 За съжаление – стилът и методите на работа на Община Перник предопределят „застиналостта” на този град. Безспорен е таланта им помпозно и с много фанфари да не правят абсолютно нищо! Настилка по общинските пътища и тротоари на практика липсва. Онова, което тук наричат „парк” може да се приеме, но само с определението „джурасик”, поставено пред него! Убеден съм, че всеки, който види парка в Лом или в Дупница, или в Добринище - моментално ще разберат какво точно имам в предвид!

Безбройни са и оплакванията от работата на Общинската администрация. Така нареченото „Обслужване на едно гише” е пълен фарс! А очакването на отговор на подадени от вас документи в 75% от случаите се превръща в очакване на „от умрял – писмо”. Когато в следствие на това се стигне до съд - в голяма част от случаите Община Перник не изпраща никой да ги защитава. В 90% от случаите Община Перник губи дела, за които обезщетение плаща от нашите с вас пари!

Като добавим към това и липсата на всякаква нормална комуникация (под "комуникация" явно Янакиева разбира "монолог", а медиите за нея са пощенски кутии, в които PR-ите на Общината да пускат измислените си "събития") - ситуацията в Перник си става направо трагична!

Редно е да си признаем, че в момента Община Перник успешно се справя само с една задача: Тя успешно е поставила съзнателният ни обществен живот „на пауза”!

Ще съберем ли куража и силата да натиснем отново “Play”?

 

Сашо Диманов и Вихрен Матев

Членове на Фейсбук групата "Активно гражданско общество в Перник"

 

Снимки от парка в Дупница:

 

Това не е заведение, а място за излет

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини