От х:

Днес в x:

Еднакво бедни сме с Бутан, но там са по-щастливи. Преглед на националния печат

Бедността на българите и обещанията на управляващите са сред водещите теми на петъчните вестници.

„От 2013-та година България вече няма да бъде най-бедната страна в Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното си посещение в Пловдив. „Българите имаме основателно право да смятаме, че пътят, по който вървим, е правилният", каза Борисов.

По думите му държавата ни е минала напред с 12 пункта по отношение на конкурентноспособността и така после се постигат по-големи заплати и пенсии, защото икономиката започва да дърпа. Във финансите сме с 15 пункта напред, в инфраструктурата 11, като в тези сметки не влизат нито метрото, нито новите отсечки на АМ „Тракия", каза още премиерът...

Всички тези изчисления за ужас на опозицията показват, че пътят е правилен и за 1-2 години никой не може да вдигне приходите и икономиката, освен в светлите комунистически лъжи, каза министър-председателят. Във втория ни мандат България ще отиде много по-напред,обеща той." - пише в. „Сега".

В. „Стандарт" публикува обещание на финансовия министър Симеон Дянков за по-високи учителски заплати:

"Смятам, че трябва да се увеличат заплатите на учителите и те ще се увеличат, ще стане през единния стандарт. Вече работим по това в Министерството на образованието,допълни министърът, цитиран от БНР. Смятаме, че по този начин образователната ни система ще стане още по-добра, отколкото е сега..."

В. „24 часа" отбелязва, че бедността в България е съизмерима с тази в държавата Бутан, но за разлика от бутанците, които живеят щастливо, българите се чувстват нещастни:

"С хималайската държава Бутан уж сме еднакво бедни, но от ООН тя е класирана като една от най-щастливите държави, а ние сме средна от най-нещастните. Около нас са страни като Ирак, Пакистан, Зимбабве, Руанда, Етиопия и Индия.

За разлика от тях хората в Бутан се чувстват щастливи и смятат, че живеят в хармония, въпреки че според световните стандарти се водят за бедни - брутният им вътрешен продукт е горе-долу колкото този на България - 5,2 хил. долара на глава от населението.Въпросът е защо хората в една уж изостанала по нашите стандарти страна се смятат за щастливи и благоденстващи, а ние с всички придобивки на цивилизацията се имаме за стопроцентови нещастници..."

Всекидневниците в петък съобщават за голямо количество развалени храни в известна верига супермаркети.

„Служители от Агенцията по храните са затворили обект на голяма верига за хранителни стоки, в чиито складове са открити 1.2 тона храни с изтекъл срок на годност. Магазинът е в столичния квартал "Разсадника".

Храната е била предназначена за унищожаване, но по неясни причини е била съхранявана в склада, се видя в репортаж на Би Ти Ви. От него стана известно, че обектът е на верига "Европа".

В същото време от щандовете на обекта са изтеглени големи количества развалена храна.

За последния месец и половина това е втори случай, в който са установени негодни храни да се продават по щандовете на обекта.

"Става въпрос месни продукти от охладена витрина, както и продукти от топлата витрина, за директна консумация приготвени", разясни д-р Силвия Каменова. Управителите на магазина обявили, че става въпрос за небрежност и отхвърлят подозренията, че негодната стока се преетикетира и се връща на щандовете..." - пише в. „Днвеник".

„Агенцията по храните затвори магазин от веригата "Европа" на Христо Ковачки. В него са намерени продукти с изтекъл срок на годност и месо, което мирише, съобщи шефът на агенцията Йордан Войнов...

"За първи път затваряме обект на голяма верига, ще бъдем безкомпромисни", закани се Войнов..." - в. „24 часа".

Темата е отразена и във в. „Стандарт":

„Собственикът е хващан три пъти за последните месец и половина да продава хранителни стоки с изтекъл срок на годност.

При днешната проверка на собственика е наложена глоба от 10 бона. Предстои да бъдат проверени всички магазини в страната от тази верига. При откриване на ново нарушение, не е изключено да му бъде отнет и лицензът.

При проверката е открита и негодна храна по щандовете - само за минути инспекторите да прибрали над 30 килограма месни продукти, негодни за консумация. Какви количества са стигнали до потребителите не е ясно." - в. „Стандарт".

В. „Труд" също отделя място на темата:

"Над 1,2 тона развалено месо и колбаси откри Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в магазин на веригата супермаркети "Европа". Това обяви пред "Труд" шефът на ведомството Йордан Войнов...

Инспекторите от агенцията са получили в сряда оплакване от гражданин, че си е купил от същия търговски обект развалени кренвирши и отишли на проверка.

В хладилната камера на магазина те открили огромното количество развалени храни. Съмненията на експертите от БАБХ са, че стоките са щели да бъдат преопаковани и отново да се появят по рафтовете.

По правило развалените храни се изпращат за изгаряне на екарисаж. Обикновено търговците не чакат да се натрупат повече от 100-200 килограма, за да ги изпратят за унищожаване...

Затварянето на магазина в столичния квартал "Разсадника" е прецедент. Досега агенцията по храните не е затваряла магазин на голяма търговска верига с обекти в цялата страна..."

Подобаващо място на страниците на всекидневния печат намира и апелът на Израел за засилване на мерките за сигурност около израелските туристи.

„Израел помоли правителствата на десетки държави, сред които Гърция, България, Тайланд и Кипър, да засилят мерките за сигурност около израелските туристи, които ще се отправят в чужбина по време на дългите празници по случай еврейската нова година Рош Хашана. Това съобщават в интернет сайтовете си израелските вестници "Джерузалем пост" и "Таймс ъв Израел", цитирани от БТА.

Източник от израелските сили за сигурност посочил, че няма конкретни разузнавателни данни за предстоящи нападения, освен на Синайския полуостров в Египет. При все това израелските власти смятат, че кървавото терористично нападение в България от 18 юли, при което бяха убити петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им, не бележи края на водената от Иран и Хизбула терористична кампания, отбелязал източникът." - в. „Дневник".

„Израелското антитерористично бюро е поискало от България, Гърция, Тайланд и Кипър да затегнат сигурността около израелските туристи, съобщава изданието "Таймс ъф Израел", цитиран от БТВ.

Очаква се хиляди израелци да пътуват в чужбина по време на предстоящите празнични дни по случай еврейската Нова година.

Антитерористичното бюро изразява опасения и за десетки хилядите поклонници, които по време на еврейската Нова година, по-късно през месеца, ще отидат до гроба на Раби Нахман (основател на бреславското течение в хасидизма), погребан в днешна Украйна преди 202 години, съобщава изданието.

Вчера в Германия се проведоха мероприятия в памет на загиналите при терористичния атентат през 1972 г. израелски спортисти и германски полицай, съобщи Би Би Си..." - в. „Труд".

Източник от израелските сили за сигурност посочил, че няма конкретни разузнавателни данни за предстоящи нападения, освен на Синайския полуостров в Египет. При все това израелските власти смятат, че кървавото терористично нападение в България от 18 юли, при което бяха убити петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им, не бележи края на водената от Иран и ливанската групировка "Хизбула" терористична кампания, отбелязал източникът.

Преди два дни посланикът на Израел у нас Шаул Камиса- Раз заяви, че българската полиция е на добро ниво...

"Атентатът изненада всички и показва, че терорът може да се случи навсякъде по света, дори и в Израел, въпреки че там нивото на сигурността е много по- високо", коментира още посланикът.

Все още и българските, и израелските служби не могат да установят истинската самоличност на извършителя на терористичния акт. Преди дни Интерпол пусна снимката на предполагаемия му съучастник, който също не е идентифициран." - в. „Сега".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини