От х:

Днес в x:

Трагичен добив от слънчогледа, олиото ще скочи с повече от лев

Слънчогледът е трагичен тази година

Тазгодишната реколта от слънчоглед е повече от трагична. Стопаните от хасковско вадят по- мизерни добиви от 60-70 кг от декар. Тези, които стигнат до 100 кг, се смятат за късметлии. Иначе нормалните добиви от маслодайната култура в региона се движат между 200 и 250 кг от декар.

"Засушаването унищожи реколтата", признаха земеделците. Гарвановските земеделци днес жънеха блоковете си между Гарваново и Клокотница и потресено констатираха, че половината семе в питите е празно. Самите пити пък са наполовина на нормална мъжка длан. "Толкова зле не е било от години", потвърдиха земеделците. Все пак гарвановци са от късметлиите. Прогнозните им добиви са 130 кг от декар.

Освен с ниският добив, тазгодишният слънчоглед може да се „похвали“ и с ниска масленост. Недостатъчно налятата семка прави суровината некачествена, опасяват се маслобойните. Дори и най-оптимистичните прогнози очертават минимална борсова цена от 3 лв за литър. За сравнение, миналагодишната реколта предложи олио, при това качествено, за 2.20 за литър. 

"Неизбежното поскъпване не е само заради суровината", поясни един от големите производители на олио в региона, собственикът на „Никадон“ ООД Иван Станчев. Според него, поскъпването е неизбежно и заради скока с 13 % на тока от 1-ви юли и галопа на горивата, които претърпяха 5-то поскъпване в рамките на месец. Няма как това да не се отрази на крайния продукт, но колко точно, ще се види след прибиране на реколтата.

Г.Христов

Питите са малки и полупразни
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини