От х:

Днес в x:

Експерти признаха Чернобил годен за живот

Експерти от националната комисия на Украйна по радиационна защита признаха Чернобил за безопасен за живота. Те смятат, че в града може да се засели обслужващият персонал на АЕЦ, който сега работи на смени. За годна за живот е призната и част от 30-километровата зона около тази АЕЦ, предаде Голос России, цитирано от КРОСС.

Взривът на 4-ти блок на Чернобилската АЕЦ избухна през 1986 година. В ликвидирането на последиците от аварията участваха повече от 600 000 души.

Точната дата на инцидента е 26 април 1986 година. Аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала се се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година е едно от двете събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. Вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария. Веднага след взрива са хоспитализирани 213 души, от които умират 31 (28 от тях умират от остра лъчева болест). Повечето са били пожарникари и работници по сигурността, опитващи се да овладеят аварията. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини