От х:

Днес в x:

Кучета в метрото, скенери на гарите

Внезапни проверки с полицейски кучета в метрото, охрана на летищата с барети и жандармерия, слагане на скенери по авто и жп гари и 24-часово полицейски присъствие около важни обществени места. Това са само част от мерките, които се очаква да бъдат предприети след предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента в четвъртък. На него ще бъде направен анализ на средата за сигурност и изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма, предаде Стандарт нюз.

Според източници на заседанието се очаква да бъде решено, че трябва да се повиши нивото на застрашеност на България от терористични атаки след атентата на летище "Сарафово" на 18 юли. Бомбата отне живота на петима туристи от Израел и на един българин.

Досега службите твърдяха, че е възможно в България да се осъществи терористичен акт, но вероятността за това беше малка. След бомбата на Сарафово обаче ситуацията е коренно променена и изисква взимане на по-строги мерки за сигурност. При срещата си с израелския министър на туризма Стас Мисежников премиерът Бойко Борисов разкри, че се обмислят нови мерки за повишаване сигурността в страната. "Много е важно занапред да не допускаме да се случват отново подобни инциденти", беше категоричен премиерът.

Мерките ще бъдат разработени от съвместни работни групи след заседанието при президента. Сред тях са купуване на допълнителни рентгени, рамки, метал детектори, видеонаблюдение, инфрачервени бариери. Службите пък ще проверят стриктно гражданите, идващи от бившите съветски републики и Израел. Вече е въведен стриктен контрол и за гражданите на страните от Европейския съюз, които досега не подлежаха на граничен контрол.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини