От х:

Днес в x:

До месец тръгват лифтовете на Витоша

Двата лифта на Витоша - Драгалевският и Симеоновският лифт ще бъдат пуснати от август.

Това решение е било взето по време на среща между столичния кмет Йорданка Фандъкова и собствениците на съоръженията "Витоша ски", съобщава БНР.

Агенцията по горите ще извърши прочистването на просеките за сметка на частното дружество. Между две и три седмици ще са необходими за прочистването, смята Красимир Каменов - заместник-председател на Агенцията по горите.

Договорено е лифтовете да се движат и през зимния сезон, съобщи още кметът Фандъкова. По думите й решение е намерено съвместно с Агенцията по горите и "Витоша ски".

„До края на този месец, най-късно началото на месец август, да може да бъдат пуснати Симеоновският и Драгалевският лифт. Добавих и въпроса за надлежността на съоръженията. "Витоша ски" поеха ангажимент, че ще поискат от Държавния технически надзор и проверка със съответните предписания, ако се наложи, за да може да се отстранят. Ние говорим за пускането на лифтовете и тяхната работа и през зимата включително", посочи градоначалникът на София.

От „Витоша ски" оцениха договореното като резултат от „добрата комуникация и конструктивен, взаимно приемлив диалог между държава, община и частен инвеститор, което се случва за първи път".

В писмо, изпратено до медиите, от дружеството заявиха, че през изминалата седмица сме станали свидетели на уникален екологичен рекет, който блокира промените в Закона за горите и лиши България от поредната сериозна инвестиция в туризма и спорта.

Въпреки тази безпрецедентна намеса в делата на държавата и частния сектор, водено от загрижеността си за столичани, „Витоша ски" АД съвместно със Столична община и Изпълнителната агенция по горите днес намери решение за пускане на съоръженията. Лифтовете на Витоша ще бъдат пуснати до един месец", заявиха от дружеството.

Ние не искаме нищо друго, освен ясен закон и точни правила, които да следваме. Най-вече ние сме потърпевшите от действащото законодателство, прието под користната и непрофесионална диктовка на зелените манипулатори на общественото мнение. Затова очакваме Народното събрание да обсъди днешното абсурдно положение, което блокира както държавата, така и добронамерените инвеститори, и в Закона за горите да се включат предписания и за строителство на лифтове.
„Витоша ски" никога не е искало специална поправка в Закона за горите, а единствено и само създаване на ясен регламент и правила, по които да се осъществи належащата смяна на лифтовете, посочват още от дружеството.

От „Витоша ски" представят накратко проекта си за туристическа и ски зона „Алеко" на Витоша като изтъкват, че се запазва абсолютно същата зона, дори ще използва по-малка площ от сегашната. Освен това проектът за модернизацията на зона „Алеко" предвижда подмяна на всички съществуващи лифтове с нови. Същевременно няма да има строителство на нови лифтове като се запазва общият брой на сега съществуващите съоръжения. Ше бъдат изсечени 2000 куб.м. дървесина, което е почти 4 пъти по-малко от планираната годишна санитарна сеч (7000 куб.м.)

"Подчертаваме, че трасетата не преминават през природни резервати", изтъкват още от „Витоша ски".

Цеко Минев - председател на Федерацията по ски отрече да има личен интерес в строителството на ски писти, но защити спорния текст в Закона за горите, който позволява разширението им.

„Моето заключение е, че някой иска да направи Закона такъв, за да е неработещ. Хората на Витоша искат да има начин, по който да се сменят лифтовете, да ги модернизират. В Закона няма такива правила, такива регламенти. Това нещо не зависи от Министерството на екологията, а от Закона за горите", посочи той. Минев изтъкна, че няма как лифт, построен преди 50 години, в момента да е същият. „Говорим за подмяна", поясни той и даде за пример собствениците на трабант, които в момента не могат да си купят резервни части за него, защото ги няма в завода. „Технологията се е развила в пъти", категоричен бе той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини