От х:

Днес в x:

Строежът на магистрала ”Струма” разкрил уникални антики

Некрополът край радомирското село Дрен е съпоставим с тези при Халщат* и Вергина*, заяви Филип Михайлов, ръководител на археологическия обект по трасето на строящата се магистрала "Струма". Министрите Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и Ивайло Московски посетиха днес разкопките, предаде БТА.

Разкрихме изненадващо първа фаза на ранно желязната епоха, находките датират от IX-VIII век преди Христа, разказа им Михайлов. Според него обектът е изключително необичаен и до момента не е проучван такъв.
По никакъв начин не подозирахме за съществуването му, защото камъните в южната част запечатват гробните съоръжения, разказа още на висшите управници археологът. Досега са разкрити около 350 м от некропола, като в североизточна и югозападна посока той излиза извън трасето на магистрала "Струма".

Гробовете са в редици
. Открити са много мъниста от кехлибар, синьо мънисто, включително и т.нар. Очи на аллаха. Има уникална за региона колекция от ранножелезни урни, също единствена за Пернишка област колекция от 20 съда от първа фаза на ранно-желязната епоха.
Намерени са и много воински оръжия.

Филип Михайлов е доволен, че след споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура" на 600-ния метър е било изместено съоръжение от магистрала "Струма", което е щяло да засегне силно некропола.

Павлова и Рашидов увериха, че всички находки ще бъдат запазени и експонирани в музей.
На магистралата ще бъде направена отбивка, на която ще бъде показано, че именно на това място по време на строителството й са открити находки от 4 век. Министърът на културата коментира, че строителството на магистрали помага на археологията и едното не е за сметка на другото. Той увери, че никой от настоящето правителство няма да застане срещу археологията. Славата и историята трябва да бъдат съхранени, това е бъдещето на България, призова Рашидов.

Днес следобед до 550-тия метър археологическият обект ще бъде освободен и приет от комисия, утре строителите на "Струма" могат да започнат работа.
До 17 юли ще бъдат предадени и последните 100 м, с чието проучване археолозите са изостанали заради дъждовно време.

Работата между институциите беше определена с думите "и вълкът сит, и агнето цяло", като времето ще стигне за цялостното проучване на оставащите 100 метра от некропола, предаде Дарик радио.

На въпрос на земеделските стопани, че строителството затруднява преминаването им до нивите им, министър Павлова заяви, че и за най-големите селскостопански машини като комбайните, там където е необходимо са създадени обходни маршрути.

В момента върви тръжната процедура за избор на строител на лот 2 на „Струма” от Дупница до Благоевград, добави Павлова, цитирана от "Фокус".
"Ще бъдат предварително направени проучванията на археологията. До края на този месец ще бъде готов парцеларният план, а още през август ще се постигне договореност проучванията на археолозите да преминат по-надолу", каза още министърът.

Проучванията на археолозите в района бяха предизвикани от строителството на магистралата.
През януари премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на археолозите, които правят проучванията край Лот 1 на "Струма", че ако трябва ще работят с ватенки и на калорифери, но трябва да приключат до юни, за да не бавят строежа. После обаче им благодари за професионализма и бързината.

Сега екипът на кюстендилския археолог Румен Спасов се премества на автомагистрала "Марица", където продължава работата.

*Смята се, че в некропола край Вергина, който се намира до Солун, е бил погребан Филип Македонски.
Некрополът в Халщат, Австрия, съдържа голямо количество праисторически артефакти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини