От х:

Днес в x:

Кунева учреди партията си - с дъб за символ и без хора от ДС

Днес в Зала 3 на НДК беше учредена партия "Движение България на гражданите". Дъб става символ на партията, стана ясно на учредителното събрание. В народните ни поверия (песни) дъбът е символ на сила, мъдрост, величие, твърдост и затова именно той е бил избран за символ на новата партия, предаде КРОСС.

На фона на сцената бе поставено дърво в саксия - български дъб. Дръвчето ще бъде засадено есента, а дотогава учредителите ще се грижат за него.

Форумът започна с изпълнение на химните на България и на ЕС.  След това бяха прожектирани кадри с хора от инициативния  комитет за учредяване на партията, които мотивираха решението си да участват в проекта.

Около 1000 делегати от цялата страна изпълниха залата. Те приеха, че в устава ще бъде записано, че партията ще води дясноцентристка политика. В преамбюла на устава е записано, че движението е демократична дясна партия, отстояваща ценностите на свободата, на отговорността и на справедливостта. Движението е създадено в отговор на обществените очаквания за по-широко гражданско участие и за повече компетентност при изработването и воденето на управленските политики. Сред целите, които движението си поставя, е "превръщане на България в силна държава на свободни хора", която предоставя на гражданите отговорности за собствения им живот и успех, раздава правосъдие, пази здравето на хората и осигурява качествено образование на всяко дете. Друга задача е държавата да работи за решаването на социални проблеми като бедността, безработицата, неграмотността и социалното изключване, както и да гарантира справедливост на своите граждани.

От трибуната Меглена Кунева призова съпартийците си заедно да продължат пътя за усъвършенстване на обществото. По думите й, партията няма да отстъпи от принципите си. "За нас не трябва да има нищо по-важно от това да обслужваме интересите на хората, а не да следваме конюнктурата на деня. Трябва да направим така, че българската политическа почва да се рекултивира, да се презасади и в нея да остане качественото", заяви новият партиен лидер.

Кандидатурата й бе издигната от Инициативния комитет и бе единствената номинация. Единствената причина да съм тук, пред вас, сте вие и това, че ви вярвам, обърна се към делегатите на събранието първият български еврокомисар и лидер на новата формация. Преди това учредителите приеха устава на "Движение България на гражданите". Според него паралелно с политическата партия остава да функционира и гражданското едноименно сдружение. В новата формация ще бъдат приемани само хора, които не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Движението се определи като демократична дясна партия.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини